Deset veličanstvenih: Ovo su najskuplje mačke na svijetu, od Ashere do Maine Coona

Od zadivljujuće mačke koja izgleda kao snježni leopard do 'divlje' leopard mačke - izgledaju spektakularno i svaka ima nešto specifično zbog čega ljudi diljem svijeta lude za njima

Deset veličanstvenih: Ovo su najskuplje mačke na svijetu, od Ashere do Maine Coona

Kad razmišljamo o skupim kućnim ljubimcima, često pomislimo na egzotične životinje. Ako njih izbacimo, rijetke životinje nam padnu na pamet. Zato smo se iznenadile kad smo saznale koje su cijene nekih mačjih pasmina, pogotovo kad znamo da možemo udomiti kućnog ljubimca kojemu je potrebna pažnja i ljubav i vratit će ju na najbolji mogući način - zahvalnošću i vjernošću. Tko može ostati hladan kad ga pogledaju dva vesela, sretna oka?

Image

Pokušava li ti tvoja mačka nešto reći? Ekspresivnije su nego što mislimo


Postoji puno pasmina mačaka koje su iznenađujuće skupe, a to je često tako jer su rijetke i teško ih je nabaviti. Pronašle smo deset najskupljih svjetskih pasmina mačaka i grubu procjenu kolike su im otprilike cijena.

1. Ashera - oko 850 000 kuna

Ona je najrjeđa i najegzotičnija domaća mačka na svijetu. Poput mačke Savannah, i ova je pasmina hibrid domaće mačke i servala. Razlika je u tome što Ashera u sebi ima i gene afričkog leoparda, što je ga čini jednom od najpoželjnijih pasmina mačaka. Velika je kao manji pas te ima leopardove točke i tigrove pruge po tijelu, zašiljene uši i elegantne značajke. Unatoč svojoj divljoj genetici, mačka Ashera posebno je uzgajana tako da je pogodna za život u domaćem okruženju. No, ako želiš jednu, vrlo je vjerojatno da bi trebala dići kredit.


2. Savana - oko 180 000 kuna

Ovo je hibridna pasmina mačaka kao i Ashera, a dobivena je 1986. križanjem domaće mačke i servala, divlje afričke mačke velikih ušiju i srednje veličine. Veličina Savana (Savannah) mačke puno ovisi o spolu i generaciji. Obično su mužjaci prve generacije najveće varijacije ove mačke. Općenito, oni mogu težiti bilo gdje između sedam i 20 kilograma.  Ima izrazito dugo tijelo i noge, a zanimljive šare prekrivaju joj cijelo tijelo. Većinom su  prugaste po nogama i vratu, a na ostatku tijela točkaste.

3. Bengalska mačka - oko 35 000 kuna

Bengalska mačka je domaća mačka koja je namjerno uzgajana da što više liči na divlju mačku. Nastala je miješanjem domaće mačke i azijske leopard mačke, a ime je dobila po latinskom nazivu  azijskog leoparda - bengalensis. Karakteristike bengalske mačke uključuju bijeli trbuh, oblik tijela sličan, ali manji od azijskog leoparda i 'divlje' šare. Kakve su im šare, takav im je i karakter.  Vrlo je druželjubiva, ali  i temperamenta i zahtijeva puno boravka na svježem zraku i trčanja.

4. Peterbald - oko 30 000 kuna

Elegantna ruska pasmina, mačka Peterbald dobivena je parenjem između ruske Donskey i orijentalne kratkodlake mačke. Slično kao kod mačke Donskoy, Peterbald ima dominantan gen zbog kojeg nema dlaku. Pametna je i simpatična mačka, ali je njegova koža vrlo osjetljiva, pa djeca trebaju pažljivo s njom postupati. Osim toga, ova je pasmina osjetljiva na sunce i stoga ne može dugo vremena provoditi na otvorenom.

5. Sfinks - oko 20 000 kuna

Najpoznatija bezdlaka pasmina domaće mačke. Iako nema krzno, ima sloj fine podlake, koji možeš osjetiti kad ju maziš. Dolaze u raznim kombinacijama boja, a koža im je u onoj boji u kojoj bi bilo krzno kod 'normalne' mačke.  Vrlo su elastične i nisu sklone bilo kakvim ozbiljnim genetskim ili zdravstvenim problemima. Lojalne su, razigrane i uživaju u ljudskoj pažnji, a vole se družiti i s drugim pasminama mačaka i psima.

6. Škotski fold - oko 20 000 kuna

Kao što mu ime govori, ova pasmina mačaka potječe iz Škotske i ima preklopljene uši. Oblik ušiju rezultat je genetske mutacije koja utječe na hrskavicu. Srednje je veličine i obično ima okruglu glavu i velike okrugle oči. Dolazi u dugim i kratkodlakim verzijama i velikom rasponu boja. Zanimljivo je da svi škotski foldovi dolaze na svijet s ravnim ušima, koje se počinju savijati nakon tri tjedna.

7. Ruska plava mačka - oko 12 000 kuna

Vjeruje se da ova pasmina potječe iz grada Arhangelsk u Rusiji. Jedan od glavnih razloga zašto je ova pasmina mačaka toliko popularna je što imaju prekrasnu osobnost što ih čini idealnim obiteljskim kućnim ljubimcima. Krzno im je toliko gusto da prstom možete nacrtati uzorak i on neće nestati dok ju mazite. Srednje su veličine i imaju dug životni vijek u usporedbi s mnogim drugim rasnim mačkama -  mogu živjeti i do 20 godina.

8. Maine Coon - oko 7000 kuna

Maine Coon je vješti lovac i jako prilagodljiv na ekstremno hladne uvjete, a svoju punu veličinu postižu za tri do pet godina. Ova velika životinja vrlo je mazna i vrlo inteligentna. Simpatična je i dobronamjerna te se lako prilagođava različitim osobnostima i načinima života. Prate ljude oko sebe, ali im ne trebaju. Mužjaci su skloni zabavnim budalaštinama, dok se ženke ponašaju dostojanstveno. Maine Coon je idealan ljubimac za obitelji s djecom.

9. Britanska kratkodlaka mačka - od 5.500 do 7000 kuna

Prilagodljive i privržene svojim vlasnicima, ove kratkodlake mačke društvene su životinje i lako se mogu slagati sa svim članovima kućanstva i drugim kućnim ljubimcima. Britanska kratkodlaka mačka šarmantna je i zaobljenija u odnosu na američku kolegicu. Dolaze u mnogim bojama i poznate su po bakrenim očima, plavkasto-sivom krznu i širokom licu. Britanska kratkodlaka je tiha mačka, ali voli pokazati naklonost. Obično nisu energične ili aktivne. 

10. Perzijska mačka - od 3500 kuna

Najpopularnija vrsta rasnih mačaka nesumnjivo je perzijska mačka. Na Bliskom istoku poznata je i kao iranska mačka dok ih u Iranu zovu Shirazi. One su pasmina mačaka s dugom dlakom koju odlikuje kratka njuška i okruglo lice. Postoji nekoliko podpasmina perzijske mačke: himalajska, egzotična kratkodlaka, sterling, plišana perzijska mačka...Mazne su i zaigrane i nisu zahtjevne što se tiče prehrane, ali jesu što se tiče održavanja dlake - uostalom, kao i sve dugodlake mace.