Raj za sve ljubitelje knjiga

Počeo je Interliber, a ove knjige želimo sada 'uloviti'

Najveći nacionalni književni događaj Interliber, 43. međunarodni sajam knjige, održava se od 9. do 14. studenog 2021. godine na Zagrebačkom velesajmu

interliber-pixsell.jpg
Foto: Pixsell

Ljubitelji knjiga - pažnja! Nakon prošlogodišnje pauze uzrokovane pandemijom, najpopularniji sajam knjiga u Hrvatskoj konačno se vratio. Najveći nacionalni književni događaj Interliber, 43. po redu međunarodni sajam knjige konačno će se održati, i to u razdoblju od 9. do 14. studenog 2021. godine na veliko zadovoljstvo svih ljubitelja knjiga i pisane riječi.

Image
Novi naslovi

Voliš krimiće i trilere? Onda su ove tri knjige baš za tebe

Sajam će biti otvoren danas (utorak), u srijedu i u četvrtak u razdoblju od 10 do 21 sat, petak i subotu u razdoblju od 10 do 22 sata te nedjelju u razdoblju od 10 do 20 sati. Ulaz na sajam je slobodan (glavni Južni ulaz Zagrebačkog velesajma), uz predočenje EU digitalne COVID potvrde ili važećeg negativnog testa.

Ovaj je sajam zaista pravi raj za sve knjiške moljce, koji će i ove godine neke najbolje naslove moći pronaći po akcijskim cijenama, kako na samom sajmu, tako i u knjižarama diljem Hrvatske, koje povodom Interlibera također nude brojne popuste. Ovaj najpoznatiji književni događaj nećemo propustiti ni mi, a u nastavku smo izdvojile neke hit naslove koje moraš dodati u svoju kućnu biblioteku, a koje možeš pronaći na ovogodišnjem Interliberu.

Frank Herbert, "Dina"

Knjiga po kojoj je i snimljen film koji je nedavno stigao u kina, "Dina", apsolutni je hit ove godine i jedan je od najslavnijih znanstvenofantastičnih romana svih vremena. "Dina" je priča o pustinjskom planetu Arrakisu čiji bizarni gospodari pijeska, divovski crvi, jedini u čitavome svemiru daju čudesnu tvar, začin "melange", neophodan pri svladavanju prostor-vremena tijekom međuzvjezdanih putovanja. Ona je, zajedno s nastavcima, zasigurno najveći SF ep svih vremena.

Image
Foto: Školska knjiga

Sally Rooney, "Divni svijete, gdje si"

"Divni svijete, gdje si" ljubavni je roman i roman o prijateljstvu, filozofska i ekološka rasprava, djelo u kojem Sally Rooney hrabro i točno ocrtava stanje naše svijesti i našega svijeta, roman kojim opravdava epitet najbolje spisateljice svoje generacije. Ovo je treća knjiga popularne autorice i mora se naći na tvojoj polici.

Image
Foto: Fraktura

Kazuo Ishiguro, "Klara i Sunce"

"Klara i sunce" novi je roman nobelovca Kazua Ishigura – autora knjige "Never Let Me Go" i Bookerove nagrade. Ovo je njegov prvi roman koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost, a govori o Klari, izmišljenoj prijateljici izvanrednih promatračkih kvaliteta, koja iz svog mjesta u trgovini pažljivo promatra ponašanje onih koji ulaze pregledavati i oni koji prolaze ulicom vani. Ova uzbudljiva knjiga nudi pogled na naš svijet koji se mijenja kroz oči nezaboravnog pripovjedača i istražuje temeljno pitanje: što znači voljeti?

Image
Foto: Znanje

Elena Ferrante, "Mračna kći"

Leda, rastavljena profesorica srednjih godina, ostala je sama nakon što su joj kćeri otišle k ocu u Toronto. Odlučila je otići na ljetovanje u mjestašce na Jonskome moru gdje svakodnevno odlazi na plažu, a tamo joj pažnju zaokuplja mlada majka, Nina, koja se predano bavi svojom kćeri u pratnji velike i bučne obitelji. Nakon jednog naoko sitnog događaja, Ledu preplavljuju sjećanja na teške i nekonvencionalne odluke koje je donosila kao majka, a koje su joj odredile život. Ova je knjiga predivna priča o majčinstvu, o podvojenim osjećajima koje gajimo prema svojoj djeci te izniman pokušaj definicije ženskog iskustva, slobode, odgovornosti, žudnje i zadovoljstva.

Image
Foto: Hoću knjigu

David Attenborough, "Život na našem planetu – Moje svjedočanstvo i vizija budućnosti"

Svjetski hit Davida Attenborougha, britanske televizijske zvijezde i jednog od najutjecajnijih svjetskih prirodoslovaca, prema kojemu je snimljen istoimeni dokumentarni film. On u svojoj knjizi poručuje da, kako bismo naš planet ponovno učinili stabilnim, moramo mu vratiti bioraznolikost, baš ono što smo mu oduzeli. To je jedini izlaz iz krize koju smo sami stvorili - svijet ponovno moramo učiniti divljim.

Image
Foto: Školska knjiga

Jorge Bucay, "Ispričat ću ti priču"

Jorge Bucay, slavni argentinski terapeut i još slavniji pisac, u svojoj je međunarodnoj uspješnici "Ispričat ću ti priču" pokazao što sve priča može. Glavni junak knjige, mladić Demián, dolazi psihoterapeutu Jorgeu tražeći odgovore na pitanja koja si svaki mladić postavlja. Pričajući mu priče, od grčkih mitova preko japanskih parabola do priča europskih naroda i onih koje sam izmišlja, Jorge mu pomaže da upozna sebe i prevlada svoje predrasude. Bucay otkriva da je pripovijedanje najjači i najbolji lijek za sve, da bez govora nema čovjeka i da bez komunikacije nema ljudskog društva.

Image
Foto: Fraktura

Peace Adzo Medie, "Njegova jedina supruga"

Afi Tekple mlada je krojačica u Gani. Ona je pametna, lijepa i talentirana, no majka ju uvjeri da se uda za čovjeka kojeg ne poznaje kako bi ih izbavila iz teške situacije u kojoj su se našle nakon smrti Afina oca. Afi, naravno, zna tko je on – Elikem Ganyo imućan je i markantan poslovni čovjek čija se majka nada da će ga brak s Afi odvratiti od veze sa ženom koju njegova obitelj ne odobrava. Iako se taj aranžman čini kao dobra prilika, kada se iz rodnoga gradića Hoa preseli u Accru, blistavu prijestolnicu Gane, Afi više nije sigurna u to. U luksuznom stanu nasmrt se dosađuje, a svog novog supruga upoznaje tek nekoliko tjedana poslije. Nakon nekog vremena u Afi se rađaju osjećaji, no je li Elikem spreman ostaviti drugu ženu i srce pokloniti samo njoj?

Image
Foto: Znanje

Federica Bosco, "Govorili su da sam preosjetljiva: Za sve one koji puno razmišljaju i previše brinu"

Osjećaš promjene raspoloženja, hvataš skrivene poglede, zamjećuješ nedorečenosti? Imaš bogat unutarnji život, tražiš harmoniju, iako te ponekad muče bujice misli? Izbjegavaš koncerte i velike događaje, jer te metež istodobno potiče i otuđuje, kao da si u mjehuriću sapunice? Ako si na dio ovih pitanja odgovorila potvrdno, sigurno si vrlo osjetljiva osoba i zbog toga ti je u životu ponekad znalo biti jako teško. Kroz ovu knjigu upoznat ćeš strategije koje omogućavaju da preveliku osjetljivost prekuješ u životnu supersnagu, oslobodiš se loših ljudi i situacija koje te uništavaju i raduješ se životu u svim duginim bojama. Ova je knjiga također i ključ za bolje odnose s nekim bliskim tko je iznimno osjetljiv.

Image
Foto: Hoću knjigu

Stephen King, "Institut"

Usred noći, u obiteljskoj kući u predgrađu Minneapolisa nepoznati provalnici ubijaju roditelje dvanaestogodišnjeg Lukea Ellisa, a njega omamljuju i odvode u nepoznatom smjeru. Cijela operacija traje manje od dvije minute. Luke će se probuditi u Institutu, u sobi koja izgleda posve jednako kao njegova soba, osim što nema prozor. S druge strane njegovih vrata nalaze se sobe koje skrivaju neku drugu, posebno nadarenu djecu, sa sposobnostima telekineze i telepatije, koja su se ondje našla na jednak način.

Image

Adam Higginbotham, "Ponoć u Černobilu"

Najcjelovitiji prikaz nuklearne katastrofe koja je obilježila 20. stoljeće. Smještena u društveno-povijesni kontekst, knjiga nudi uvid ne samo u tijek zbivanja, nego i način na koji su društveno-politički odnosi tadašnjeg Sovjetskog Saveza utjecali na njezin nastanak i posljedice.

Image