Novi naslovi

Voliš krimiće i trilere? Onda su ove tri knjige baš za tebe

Tri primamljiva naslova iz pera tri majstora žanrova krimića i trilera savršeni za jesenske dane

profimedia-0279989114.jpg
Foto: Profimedia.hr

Prvi je Osamnaest ispod ništice, napet psihološki triler autora Stefana Ahnhema, majstora nordijskog noira, koji nakon Žrtve bez lica i Devetog groba u novom slučaju inspektora Riska preciznije nego ikad oslikava zločinački um i kompleksne sudbine onih koji su posvetili živote borbi protiv zla.
Drugi je Utočište, roman o obiteljskim tajnama skrivenim ispod površine, a kojeg donosi majstor zapleta i preokreta, Harlan Coben, dok je treći Smola, danske autorice Ane Riel. Napet je ovo i neizmjerno dirljiv roman koji priča o tome što se dogodi kad nekoga volite previše – kad želja da nekog zaštitite i duboka ljubav postaju nešto što će tu osobu nepovratno ozlijediti.

Osamnaest ispod ništice (Arton Grader Minus), Stefan Ahnhem

Dramatična potjera u Helsingborgu završava tragično kada automobil neočekivano sleti u more. Na prednjem sjedalu policija pronalazi jednog od najbogatijih švedskih poduzetnika. Iako svi znakovi isprva upućuju na nesretan slučaj, obdukcija ubrzo otkriva kako je stvarno vrijeme smrti zapravo dva mjeseca prije nesreće. Ovaj misteriozni događaj pokazat će se kao prvi u nizu bizarnih zločina temeljenih na krađi identiteta imućnih Šveđana. I dok se broj žrtava svakim danom povećava, a počinitelj maestralno skriva svoje tragove, policijski inspektor Risk ponovno će se naći u nemilosrdnoj utrci s vremenom kako bi sastavio slagalicu užasa s kakvom se još nije susreo.

RECENZIJE:
»Atmosferičan i britak psihološki triler koji bez zadrške razotkriva zločine skrivene ispod naizgled mirne skandinavske površine.« - Publishers Weekly

»Vrhunski nordijski noir epskih razmjera. Hipnotizira i ostavlja bez daha.« - The Sunday Post

O AUTORU

Stefan Ahnhem (1966.) švedski je scenarist i pisac kriminalističkih romana koji svoj autorski stil gradi stapajući napet i mračan ugođaj svojstven nordijskom noiru s kinematografskim kvalitetama pisanja scenarija. Dosad je objavio četiri romana iz serije o policijskom inspektoru Fabianu Risku koji su mu donijeli brojne nagrade i odveli ga na sam vrh svjetskih uspješnica: nacionalnu nagradu Crimetime Specsavers Award za debitantski roman Žrtva bez lica (Offer utan ansikte, 2014.) i MIMI Award za najbolji kriminalistički roman u Njemačkoj za Deveti grob (Den nionde graven, 2016.)

Image


Prevoditelj: Sandra Ljubas
Godina izdanje: 2021
Nakladnik: Znanje
Format: 150x228 mm
Broj stranica: 544 stranica
Uvez: meki uvez
Cijena: 149,00 kn

Utočište (Run Away), Harlan Coben

Simon Greene uspješni je njujorški odvjetnik, suprug i otac troje djece. Njegova najstarija kći Paige pobjegla je od kuće i postala ovisna o drogama i nasilnom dečku Aaronu. Simon i supruga Ingrid mnogo puta su joj pokušavali pomoći i odvesti na odvikavanje, međutim Paige svaki put misteriozno nestane. Jednoga dana Simon ugleda Paige kako svira gitaru na klupi u Central Parku. No ona nije djevojka kakvu Simon pamti. Ova je žena izgubljena, prestrašena i očito u nevolji. On je zamoli da se vrati kući, no ona pobjegne i ponovno joj se gubi svaki trag.

Tražeći Paige, Simon ulazi u mračan i opasan svijet za koji nikada nije znao da postoji. Svijet gdje vladaju kriminalne bande, gdje je droga glavna valuta, a ubojstva su dio svakodnevice. Simon saznaje da se Paige promijenila još tijekom studija dok je bila opsjednuta predavanjima iz genetike i otkrivanjem obiteljskog stabla, pa kreće u pronalaženje tajni koje su Paige natjerale u bijeg…

RECENZIJE:
»Coben nikada ne razočarava - no ovaj roman je zaista izvrstan!« - Lee Child

»Majstorski pripovjedač koji drži čitatelja stalno zaintrigiranim, te ga izaziva da pokuša otkriti što se događa, nikad mu ne dopuštajući da predahne.« - New York Journal of Books

»Sugestivan roman o naizgled običnoj obitelji i tajnama koje su skrivene ispod površine. Čitatelji će biti hipnotizirani neočekivanim preokretima i šokirani završetkom.« - Associated Press

O AUTORU

Harlan Coben najprodavaniji je autor s ljestvica New York Timesa i jedan od vodećih svjetskih romanopisaca. Dobitnik je nagrada za književnost Edgar, Shamus i Anthony, a njegovi romani prodani su u više od 75 milijuna primjeraka i prevedeni na 45 jezika te su zauzeli sam vrh ljestvice uspješnica diljem svijeta. Najpoznatiji je po napetom, a često i neočekivano duhovitom serijalu o bivšem košarkašu Myronu Bolitaru, a mnoge su njegove knjige adaptirane u Netflixove serije.

Image

Prevoditelj: Predrag Mavar
Godina izdanja: 2021
Nakladnik: Znanje
Format: 150 x 228 mm
Broj stranica: 408 stranica
Uvez: meki uvez
Cijena: 119,00 kn

Smola (Harpiks), Ane Riel

Liv je umrla kad joj je bilo tek šest godina. Tako, barem, glasi službena verzija.

Njezin otac itekako je svjestan da je on jedini na ovome svijetu koji može zaštititi svoju kćer. Stoga će jedne večeri napustiti izoliranu kuću koju njegova obitelj zove domom, gurnuti svoj brod duboko među valove i promatrati kako se razbija o stijene. Tada će se zaputiti u grad kako bi prijavio nestanak svoje kćeri. Službena potraga za njom neće dugo trajati.

No, iza kutija i košara koje su zakrčile radionicu njenog tate, Liv se skriva i živi u mraku, osluškuje i strepi u svom improviziranom skloništu. No zahvaljujući tome što je skrivena od svih, tvrdi njezin otac, Liv nikada neće morati ići u školu. Nikada neće morati napustiti svoje roditelje, suočiti se sa svijetom koji vrvi opasnostima i lošim ljudima. Na taj će način uvijek biti sigurna, neraskidivo povezana s jedinim mjestom na kojem je sigurna.

O AUTORICI
Ane Riel, 1971., danska spisateljica, autorica četiri romana. Prva su joj tri romana donijela sedam nagrada i dvanaest nominacija u Danskoj i inozemstvu. Debitirala je 2013., a njezin književni proboj dogodio se s drugim romanom Smola. Smola je prvi put objavljena u Danskoj i, premda nije najavljena niti katalogizirana kao psihološki triler ili kriminalistički roman, brzo je osvojila sve veće skandinavske nagrade koje se dodjeljuju knjigama iz tih žanrova. Nakon toga započinje njezin svjetski uspjeh; The Guardian, The Telegraph i The Daily Express proglasili su je jednim od najboljih romana 2018. godine. Dosad je prevedena na 28 jezika te ekranizirana 2019. godine u režiji Daniela Borgmana.

Image

Prevoditelj: Marina Kopjar
Godina izdanja: 2021
Nakladnik: Vorto Palabra

Format: 152 x 235 mm
Broj stranica: 248 stranica
Uvez: meki
Cijena: 99,00 kn