Martinje ili blagdan svetoga Martina diljem srednje Europe slavi se u skladu s tradicijom i mnogim običajima - 11. studenoga je datum na koji je 397. godine pokopan Sveti Martin iz Toursa, zaštitnik vinara i vinograda. Legenda kaže da je Sveti Martin bio veliki ljubitelj vina te da je i sam je bio vinogradar, a njegova ljubav prema vinu potakla ga je da uvede običaj krštenja mošta. Zato se u sjevernoj Hrvatskoj i Sloveniji na dan sv. Martina njeguje tradicionalni pučki običaj simboličkog pretvaranja mošta u mlado vino, takozvano "krštenje vina" odnosno blagoslov vinograda.
Danas je zato idealan dan da se počastiš čašom vina, jer ono može biti itekako dobro za tebe. Ljudi piju vino već tisućama godina, a njegove dobrobiti dobro su dokumentirane. Nova istraživanja i dalje sugeriraju da umjereno pijenje vina - otprilike čaša dnevno - ima neke svoje prednosti. Koje to? Saznaj u nastavku!
Vino može pomoći u borbi protiv upale
Vino sadrži spojeve koji imaju protuupalna svojstva. Kronična upala može se smanjiti prehranom, smanjenjem stresa i tjelovježbom. Mnoge namirnice imaju moć smanjiti upalu, a smatra se da je vino jedna od njih. Studije sugeriraju da spoj nazvan resveratrol u vinu ima protuupalna svojstva i može biti od koristi za zdravlje. Jedna studija na 4461 odrasloj osobi pokazala je da je umjerena konzumacija vina povezana sa smanjenim upalnim odgovorom. Sudionici ove studije sami su prijavili svoj unos alkohola. Oni koji su konzumirali do 40 ml alkohola dnevno imali su manje upale od onih koji nisu pili.
Štoviše, u studiji koja je uključivala 2900 žena, one koje su svakodnevno pile čašu vina imale su značajno smanjene upalne markere u usporedbi sa ženama koje su se suzdržavale od alkohola. Naravno, iako je istraživanje obećavajuće, potrebno je više studija kako bi se bolje razumjele protuupalne prednosti vina.
Vino može biti dobro za zdravlje srca
Studije pokazuju da osobe koje konzumiraju umjerene količine vina imaju smanjenu stopu srčanih bolesti. Istraživači vjeruju da visoka koncentracija antioksidansa polifenola u crnom vinu može pomoći u smanjenju rizika od visokog krvnog tlaka, visokog kolesterola i metaboličkih bolesti. Neka istraživanja sugeriraju da pijenje crnog vina može smanjiti krvni tlak kod osoba s visokim krvnim tlakom, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti.
Naravno, ne treba ni spominjati da prekomjerna konzumacija alkohola može imati negativne učinke na zdravlje srca, uključujući povišeni krvni tlak i veći rizik od razvoja srčanih bolesti. O tome da li umjereni unos vina koristi zdravlju srca ostaje rasprava jer se istraživanja na ovom području nastavljaju.
Vino je bogato antioksidansima
Postoji mnogo namirnica i pića bogatih antioksidansima, a vino je jedno od njih. Antioksidansi su spojevi koji sprječavaju oštećenja stanica uzrokovana upalom i oksidativnim stresom. Grožđe ima visoku razinu polifenola, koji su antioksidansi za koje se pokazalo da smanjuju oksidativni stres i upalu. Budući da crno vino ima više antioksidansa od bijelih sorti grožđa, pijenje crnog vina može povećati razinu antioksidansa u krvi u većoj mjeri nego pijenje bijelog.
Zapravo, jedno dvotjedno istraživanje na 40 odraslih osoba pokazalo je da dnevno konzumiranje 400 ml crnog vina povećava antioksidativni status. Viši antioksidativni status povezan je sa smanjenim rizikom od bolesti. Na primjer, pijenje crnog vina povezano je sa smanjenim rizikom od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, koje su povezane s oksidativnim stresom.
Vino može biti dobro za mentalno zdravlje
Povremena čaša vina može smanjiti rizik od anksioznosti. Međutim, prekomjerno pijenje može imati suprotan učinak, stavljajući nas u veći rizik od ovog stanja, zato ga treba konzumirati u umjerenim količinama.
Vino može promovirati dugovječnost
Istraživanja su pokazala da konzumiranje umjerenih količina vina kao dio zdrave prehrane može produžiti životni vijek zahvaljujući visokom sadržaju antioksidansa u vinu.
Vino može potaknuti zdrave crijevne bakterije
Nedavne studije čak su sugerirale da crno vino može potaknuti rast korisnih crijevnih bakterija, što može poboljšati markere metaboličkog sindroma kod ljudi s pretilošću.