Da li znate koji je ocat bolji za korištenje, alkoholni ili vinski ocat, i koja je razlika

Alkoholni ili vinski ocat - koja je razlika?

Da li znate koji je ocat bolji za korištenje, alkoholni ili vinski ocat, i koja je razlika

Ocat salati daje poseban okus, pomaže probavi i ima niz zdravstvenih prednosti. 
Octena kiselina značajno smanjuje udio kolesterola i triacilglicerola u krvi.
Alkoholni ili vinski ocat utječe i na snižavanje krvnog tlaka. 
Za razliku od octa proizvedenog razrjeđivanjem octene kiseline dobivene suhom destilacijom drva, svi se octevi proizvode octenim vrenjem.Najčešće susrećemo tri tipa octa: jabučni ocat, vinski ocat i alkoholni ocat. Znate li koji je bolji i koja je razlika ako usporedimo - alkoholni ili vinski ocat?

ImageBijeli ocat, ili alkoholni ocat, najviše se koristi za čišćenje ili konzerviranje hrane, dok se vinski i jabučni ocat smatraju namirnicom koja je dobra i za zdravlje. Ima i jaka antibakterijska svojstva.

Vinski ocat radi se od vina i prepun je kalcija, kalija, magnezija, fosfora, željeza i bakra. 
Vinski ocat, posebno crni od crnog vina, jak je antioksidans. 
Bijeli vinski ocat ima blaži okus, a što je vino kvalitetnije bit će kvalitetniji i vinski ocat. Obično sadržava najmanje četiri posto octene kiseline, a kiselost od pH 3,2-3,6. 

Vinski ocat ima karakterističan miris, crvenkaste je ili žute boje, što ovisi od vina koje se koristilo.

Ako želite smršavjeti i ubrzati metabolizam prije svakog obroka dvije do tri žličice jabučnog octa stavite u čašu mlake vode i popijte na prazan želudac.
Jabučni ocat je odličan i za liječenje akni, kožnih infekcija poput gljivica ili pak pigmentacijskih mrlja pa ga razrijedite s vodom i nanesite na kožu.

Alkoholni ili vinski ocat?

Alkoholni ocat jela će obogatiti kiselkastom aromom bez narušavanja ostalih okusa jela. Koristimo ga kao začin koji namirnice poput zelene salate.

Ocat proizveden iz razrijeđene otopine etanola - alkoholni ocat, kojem, za razliku od vinskog i voćnog, osim izrazito kiselog okusa nedostaju ekstraktne, mineralne, aromatske i druge začinske i prehrambene sastavine, zbog čega se više koristi za dezinfekciju (suđa i prostorija).

Sada poznajete osnovne razlike pa sami odlučite koji je za vas bolji alkoholni ili vinski ocat.