Živjele!

Ispravak jer istraživanje nije potvrdilo kako bi čaša crnog vina mogla imati učinak kao sat vježbanja

Decilitar crnog vina nakon ručka možda za neke ljude donosi pojedine prednosti, no pogrešno smo pretpostavili kako je otkriveno da čaša omiljenog vina može aktivirati tijelo kao da si odradila trening

rikkia-hughes-aYKPc05ozp4-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Iako s alkoholom ne treba pretjerivati, povremena čaša crnog vina nakon ručka zapravo dobro utječe na tvoju kožu, imunitet, ali i srce. Nije to nova spoznaja jer su se već davno provodila istraživanja koja su pokazala da crno vino sadrži antioksidanse – među njima i resveratrol - koji pomaže u snižavanju lošeg kolesterol, a  čaša ovog pića može smanjiti i razinu šećera u krvi.

Navodno taj djelotvoran učinak ostaje prisutan 24 sata od ispijanja, a prema jednoj studiji, ljudi koji 3-4 puta tjedno popiju decilitar vina (dakle, jednu čašu, ne pet njih) imaju manji rizik od dijabetesa od onih koji uopće ne piju crno vino ili ga popiju jedan dan u tjednu.

Image
Dobre vijesti

Je li moguće? Izgleda da čaša vina prije spavanja pomaže u mršavljenju

Pa želiš li još neke razloge koji će te ponukati da se katkada počastiš, imaj na umu da umjerena konzumacija crnog vina može smanjiti rizik od raka debelog crijeva, prostate i jajnika. Uz to sprječava moždani udar, ali i pretilost. Sve ove blagodati događaju se zbog resveratrola. Ali to nije sve.

Krivo smo ustvrdili kako su istraživanja o povoljnim učincima omiljenih crnih sorta otišla korak dalje. Kada te netko pita vježbaš li, a ti baš nisi redovita na treninzima, mogla bi reći: ''Da – popijem čašu nakon ručka, to ti je skoro pa isto''. Sigurni smo da će se sugovornik nasmijati.

Image
Foto: Unsplash

Vjerovala ili ne

Šalu na stranu, istraživanje kanadskog sveučilišta Alberta pokazalo je da baš resveratrol poboljšava kondiciju, rad srca i mišićnu snagu, a to se isto događa i nakon sat vremena treninga. Krivo smo zaključili, kako ispijajući decilitar crnog vina, tijelu radiš uslugu i aktiviraš ga na isti način kao i u teretani - ili gdje već vježbaš.

Voditelj istraživanja Jason Dyck tvrdio da će ova spoznaja pomoći osobama s invaliditetom i onima sa smanjenom pokretljivošću. "Resveratrol bi za njih mogao oponašati tjelovježbu ili poboljšati dobrobiti tjelovježbe koju i inače izvode u skladu sa sposobnostima'', tvrdi Dyck. No, i sam Dyck se kasnije ispravio i jasno dao do znanja da studija nije zaključila kako bi decilitar vina u sebi mogao imati dovoljno resveratrola kao vježbanje te da ispijanje crnog vina nikako ne može zamijeniti vježbanje.

“Crno vino nije izlika da ne idete u teretanu, točka.", jasno je pojašnjeno ovdje

Image
Foto: Unsplash

Istraživanje iz 2015. su proveli samo štakorima, a vjerojatno bi ga bilo zanimljivo provesti među skupinom ljudi. No, ne zaboravi na treninge jer ništa ne može zamijeniti trening i zdrav život.