Nakon što smo predstavili Ivanu Perić Rabhi, gastro blogericu koja će nas u sljedećim tjednima naučiti sve o batch cookingu, vrijeme je da vidimo koje još recepte možemo kuhati u nadolazećem vikendu i čitav tjedan jesti zdravo i brzo.
Kao što smo i rekli, batch cooking je potpuno novi koncept kuhanja koji štedi vrijeme, ali i novac. Cijeli koncept ovog hita u svijetu je da ne moraš kuhati svakodnevno, već napraviš plan za čitav tjedan, te za vikend uzmeš nekoliko sati svog vremena i skuhaš ukusne obroke za čitav tjedan.
Skuhane obroke, potom spremiš u staklenke i vakumiraš. Važno je reći kako se staklenke steriliziraju prije upotrebe te se hrana nakon spremanja pasterizira.
"Postupak je vrlo jednostavan. Staklenke se napune, stave u veliki lonac (na dno staviti silikonsku podlogu da ne lupkaju, a može i krpa) i u dubokoj vodi se kuhaju 30-tak minuta. Sve to na laganoj vatri", objašava nam Ivana. Tako napravljene staklenke mogu se čuvati čak 10 dana, no jednom kad ih otvorite treba ih potrošiti u roku 2 dana.
Zvuči odlično, zar ne? Dođeš kući s posla, za 15 minuta skuhaš neki prilog i voila, tvoj ukusni ručak je tu.
Nakon što smo naučili kako skuhati ukusne zdrave namaze- hummus, paštetu od pilećih jetrica te namaz od patlidžana, ali i teleće šnicle na bečki s krumpir salatom i jajima, Ivana će nam otkriti ostatak recepata za ovotjedni batch cooking.
Napravit ćemo varivo od mahuna, mesne okruglice s umakom te ukusnu začinjenu piletinu.
Važna stavka kod batch cookinga osim spremanja hrane u staklenke su i začini jer oni pomažu konzerviranju hrane. Kako nam je objasnila Ivana, komadići đumbira koje ubaciš u umak za mesne okruglice pomoći će prirodnom konzerviranju hrane. Tako pripremljene i spremljene u vakumiranu posudu, okruglice mogu stajati čak 10 dana. Zvuči savršeno, zar ne?
Zato pogledaj video i već sljedeći tjedan možeš iskušati svoj batch cooking tjedan.
Ponedjeljak: Teleći bečki šnicli s krumpir salatom
Utorak: Marinirana pileća prsa sa salatom i umakom od jogurta
Srijeda: Pašteta od pilećih jetrica, hummus i malidžano na kruhu
Četvrtak: Mesne okruglice u umaku
Petak: Mahune varivo s bulgurom
A evo i detaljnih recepata.
Marinirana pileća prsa uz pikantni jogurt
500g pilećeg filea
Sol
Papar
Korijander
Jogurt grčki ili obični
Žlica ulja i mala žlica maslaca
Pileća prsa staviti u papir za pečenje, malo posoliti, staviti korijandra, papra, zamotati te lagano istući
šakom ili valjkom za tijesto tako da se začini utisnu u meso.
Zagrijati tavu, uliti žlicu ulja i maslac, te staviti piletinu. Temperatura neka bude srednja. Peći 15 min sa
svake strane. U međuvremenu pripremiti umak od jogurta. Grčki jogurt staviti u posudicu, dodati malo
harissa paste ,veličinu graška i promiješati. Kad je piletina pečena ,ostavite je na dasci da se malo
odmori, poslužite uz pikantni jogurt i salatu od bulgura.
Mahune varivo
500 g mahuna smrznutih
1 glavica luka
2 mrkve
1 češan češnjaka
Malo sjemenki lana, suncokreta, bućinih sjemenki
Pola manje bundeve butternut
Malo celera i korabe
Sol, papar, čili, curry, kardamon, slatka dimljena paprika
Maslinovo ulje
Na ugrijani lonac uliti ulje, narezani luk i mrkvu dinstati nekoliko minuta, dodati slatku papriku i
protisnuti češnjak, te kratko dinstati i dodati mahune. Promiješati. Ostalo povrće narezati na kockice teubaciti u lonac. Uliti vode toliko da dođe do vrha. Izblendati sjemenke u blenderu pa Usuti u varivo.
Začiniti. Kuhati pola sata 40 min max i poslužiti toplo.
Teleće okruglice u umaku od rajčice
Sastojci:
500g telećeg ili junećeg mljevenog mesa
500 ml umaka od rajčice
1 luk
2 češnja češnjaka
Sol
Papar
Začini
Teleće mljeveno meso dobro začiniti (baharat, čili, sol, papar, kurkuma) te ostaviti u hladnjak da se
marinira barem sat vremena.
Kad je meso odležalo, oblikujte loptice od njega ,ne prevelike.
Na ugrijanu tavu dodati par kapi maslinova ulja i kratko sa svih strana popržiti okruglice.
Jednostavnija varijanta!!!
Okruglice možete peći i u pećnici na 180C pola sata, a za to vrijeme pripremite umak.
Zatim ih izvadite i na tom ulju, pirjajte luk, kad postane staklast, dodajte češnjak, i svježe sitno
narezane rajčice, kad rajčice uvenu dodajte pelat, sol, papar, zatar, baharat, cimet, kardamon,
cimet, te ostale začine. Vratite meso unutra, poklopite i ostavite pola sata na laganoj vatri.
Probajte umak pa začinite po želji.
Poslužiti uz kus kus ili svježe skuhanu tjesteninu.