Mali pas, velika osobnost

Bostonski terijer - druželjubivi i inteligentni mali šarmeri

Poznat je po svom elegantnom izgledu nalik smokingu i velikim, simpatičnim očima - bostonski terijer puno je više od svog preslatkog izgleda: vlasnici ove male pasmine svoje kućne ljubimce opisuju kao energične, druželjubive i zabavne, a prije svega, veoma šarmantne pse

profimedia-0472765488.jpg
Foto: Profimedia

Bostonski terijer jedna je od najpopularnijih malih pasmina na svijetu. Za to postoji dobar razlog. Imaju sjajan temperament, vole primati i davati pažnju, ali i puno ljubavi. Bostonski terijeri možda su mali psi, ali imaju veliku osobnost i možeš biti sigurna da će svakodnevno nasmijavati i zabavljati svoje vlasnike.

Image
Omiljeni 'Frenchie'

Francuski buldog: Sve što trebaš znati o ovoj preslatkoj pasmini

Ako tražiš malog i šarmantnog suputnika, bostonski terijer odličan je izbor. Aktivniji su od francuskih buldoga (s kojim ih često miješaju) i rado će te pratiti u svakoj avanturi, bilo da je riječ o dugoj šetnji, putovanju ili druženju s prijateljima.

Image
Foto: Pexels

Sa svojim velikim okruglim očima, inteligentnim izrazom lica i jedinstvenom dlakom nalik smokingu, bostonski terijer ona je pasmina u koju se jednostavno zaljubiš na prvi pogled. Ali upoznaš li bostonskog terijera malo dublje, otkrit ćeš da je on puno više od svog preslatkog izgleda.

Želiš li saznati više o ovom simpatičnom malom šarmeru, u nastavku smo izdvojile neke od najzanimljivijih činjenica o bostonskom terijeru.

Druželjubiva pasmina s fokusom na svojim ljudima

Bostonski terijer sjajan je prijatelj djeci i jednako je sretan u društvu odraslih ljudi, stoga je odličan izbor za obitelji koje žele malu pasminu. Uzgajan upravo kao pas pratitelj, bostonski terijer zapravo bi itekako patio bez značajnog vremena i pažnje svojih vlasnika. Srećom, toliko je šarmantan i zabavan da su svi oko njega sretni što imaju društvo ovog malog veseljaka i zabavljača.

Možda je malen, ali je visokointeligentan

Bostonski terijeri jako brzo uče i dobro se snalaze u psećim sportovima kao što su agility i flyball. U kombinaciji sa svojom inteligencijom, bostonski terijeri imaju sposobnost lako savladati staze s preprekama. Nemoj ni jednom pomisliti da 'tjeraš' svog bostonskog terijera da završi tečajeve agilityja. Ovi psi uživaju u agilityju jednostavno zato što vole trčati i igrati se.

Također brzo uče trikove, iako imaju crtu 'terijerske tvrdoglavosti'. Ali teško je ljutiti se na ovog preslatkog psa, pogotovo kada te gleda tim inteligentnim, upitnim pogledom.

Neočekivano su aktivni, pogotovo kad je u pitanju igra s ljudima

Bostonski terijeri obožavaju se igrati s djecom, s lopticama ili frizbijem. Ali također su i prilagodljivi. Izvrsni su gradski psi, savršeno zadovoljni šetnjama po susjedstvu, ali isto tako uživaju u dužim i aktivnijim šetnjama po prirodi. Međutim, malo upozorenje: bostonski terijeri su brahikefali, što znači da imaju ravnu široku njušku i kratku gornju čeljust. Kao i drugi psi u ovoj klasi, osjetljivi su na pregrijavanje po vlažnom ili vrućem vremenu. Uz svoju kratku dlaku, također su manje tolerantni na hladnoću, zbog čega itekako cijene pseće kaputiće i džempere.

Osjetljivi na raspoloženje vlasnika

Bostonski terijeri dosta su osjetljive životinje; vrlo su intuitivni prema potrebama i raspoloženjima svog vlasnika. Možda ćeš također otkriti da su većina bostonskih terijera kućni ljubimci s jednim vlasnikom. Oni su skloni pronaći osobu koje će se držati i postaju jako vezani za nju. Također vrlo dobro prihvaćaju starije osobe, ponekad čak preferirajući starije u usporedbi s mlađim ljudskim suputnicima. Bez obzira na to, bostonski terijeri su još uvijek vrlo društvene životinje; uglavnom su prilično otvoreni. Čak i kada su nepokolebljivi, i dalje se ponašaju pristojno prema drugim ljudima, ali mogu se ponašati i kao 'pas čuvar' kad god je to potrebno.

Zdravstveni problemi

Većina bostonskih terijera će živjeti dug i zdrav život što je za ovu pasminu oko 10 do 13 godina. Međutim, jedna od njihovih najizrazitijih osobina također im uzrokuje mnoge zdravstvene probleme. Uzgajivači uzgajaju bostonske terijere kako bi imali kratka lica i kupolaste glave. Ova kvaliteta uvelike utječe na njihove probleme s disanjem. Osim toga, bostonski terijeri vjerojatnije mogu razviti druga zdravstvena stanja kao što su očne bolesti, epilepsija, srčane bolesti, bolesti zglobova i rak.

Terijerski zvukovi

Većina pasa laje. Neki mogu čak i cviliti s vremena na vrijeme, a mogu i zarežati kada su ljuti, u strahu ili se brane. Bostonski terijeri također sve ovo rade, ali imaju čitavu skupinu drugih zvukova koje koriste kako bi razgovarali s tobom i dali ti do znanja što misle. Ponekad ispuštaju zvukove samo zato što mogu. Kakvi su to zvukovi terijera? Primijetit ćeš da će bostonski terijeri koristiti neke, kombinaciju ili sve od toga: frktanje, šmrcanje, piskanje i gunđanje. Događa se i da jako glasno hrču dok spavaju. Većina vlasnika kućnih ljubimaca ovo smatraju apsolutno simpatičnim, ali neki smatraju da je ta 'buka' potpuno nepodnošljiva i da zbog svog psa moraju uložiti u čepiće za uši. Saznat ćeš kojoj kategoriji pripadaš ubrzo nakon što provedeš nekoliko dana sa svojim bostonskim terijerom.