Bojanje drvene stolarije

Bojanje i lakiranje drvene stolarije zahtijevaju strpljenje i preciznost koji su ujedno i preduvjet za dobro obavljen posao

Bojanje drvene stolarije

Svaki materijal ima svoj vijek trajanja pa tako i drvena stolarija. Taj vijek materijala ovisi od njegovih karakteristika, ali prvenstveno i od održavanja. Zato je bojanje drvene stolarije vrlo važno i čini mnogo više od same estetike. 

Bojanje i lakiranje drvene stolarije direktno utječe na njihovu dugovječnost, ako se pravilno izvede.

ImagePrije bojanja potrebno je pripremiti samu stolariju, jer od toga ovisi i kakav će biti finalan rezultat. Tom dijelu se treba posebno posvetiti i postaviti temelje. 

Prvo krenite u skidanje stare boje  i slojeva laka. Ako je vaša stolarija prelakirana više puta, potrebno je skinuti sve slojeve i doći do samog drveta.
Površinu stolarije možete prijeći brusilicom, granulacije 60 – 80 zrna po metru kvadratnom, te potom onom finijom, granulacije 120 – 150 zrna po metru kvadratnom.

Duboke pukotine sanirajte drvenim klinom ili kitom koji ćete napraviti tako što malo piljevine pomiješate s ljepilom za drvo. Ova smjesa će fino ispuniti sve neravnine, koje se zatim brušenjem izravnaju.

Sljedeći korak nakon pripreme za bojanje drvene stolarije je nanošenje podloge. Gotovo uvijek je to akrilni osnovni lak ili temeljna boja koja se obično nanosi u dva sloja i za to je vrlo važno pratiti upute proizvođača. Sve slojeve nanesite ravnomjerno. Prodor akrilne osnovne boje u strukturu drveta stvorit će dobru zaštitu samog drveta, jer ona sadrži i insekticide, fungicide i UV filtere, što utječe na kasniju postojanost nanesene boje.

Nakon ovakve pripreme počinje samo bojanje drvene stolarije, a izvodi se u tri sloja, nakon što se podloga dobro osuši. Pratite godove drveta ako je to moguće i boju za bojanje drvene stolarije prilagodite svom ukusu. 
Nadamo se da će vam ovih nekoliko savjeta biti od pomoći.