Biljke i kućni ljubimci ne slažu se uvijek pa smo pronašle sobno bilje koje je sigurno za njih

Čak i ako tvoj ljubimac voli 'zaviriti' u kućni vrt, s ovim netoksičnim biljkama bit će potpuno siguran

Biljke i kućni ljubimci ne slažu se uvijek pa smo pronašle sobno bilje koje je sigurno za njih

Zašto mačke i psi vole sobne biljke? Neki ljudi vjeruju da biljkama smiruju uznemireni želudac ili da si mačke pokušavaju pomoći probaviti dlake, dok drugi misle kućni ljubimci s biljkama pokušavaju otkloniti neki nedostatak u prehrani. 

Image

Mačke vs. psi: Viralni izazov pokazao koliko se ljubimci razlikuju (i dobro nas nasmijao)


Mačke i psi mogu čak žvakati sobne biljke tijekom igre, 'napadajući' zelene listove kao da su igračka. Budući da može biti teško držati biljke podalje od kućnog ljubimca koji je tako odlučno želi žvakati, na nama je da osiguramo da biljke koje uzgajamo u domu budu sigurne i netoksične za mačke i pse


via Giphy


S izuzetkom jestivih vrsta poput mačje trave, kućne biljke je uvijek bolje držati dalje od dosega ljubimaca ako možeš, ali postoje i one biljke koje uljepšavaju prostor, a istovremeno su potpuno sigurno za tvoje četveronošce, stoga smo izdvojile najljepše netoksične biljke za mačke i pse.

Gloksinija

Sinningia speciosa, poznata kao gloksinija - sobni je cvijet porijeklom iz Brazila, ali i popularna biljka za poklone, pa ako primiš jedan od ovih prekrasnih cvjetova, nećeš se trebati brinuti hoće li naštetiti tvojoj mački ili psu. Omogući joj indirektno svjetlo i stalnu vlagu i nećeš imati problema s njom.


shimmer fallback


(Foto: Depositphotos)

Kućna sreća

Ova preslatka 'prostirka' sitnih zelenih listova Soleirolia soleirolii dodaje karakter terarijima, malim visećim košarama i odlično izgleda u bilo kojem prostoru. Koristi ove ukrasne biljke za odvraćanje pažnje kućnih ljubimaca koji vole 'kopati' u svojim kućnim biljkama.


shimmer fallback


(Foto: Depositphotos)

Banana

Da, dobro si pročitala. Egzotičnu bananu možeš uzgojiti i kao prekrasnu sobnu biljku. Idealne za sve koji vole velike biljke u domu, a sigurne su za sve kućne ljubimce. Bogato tlo, jarko svjetlo i redovito zalijevanje oponašat će prirodno stanište banane.


shimmer fallback


(Foto: Unsplash)

Zeleni ljiljan

Zeleni ljiljan izgleda jednako cool danas kao i u bakinoj kuhinji 1978. godine. Poznat je i kao 'pauk biljka', a također je i netoksičan za mačke i pse, te će tolerirati široki raspon svjetlosti, vlage i tla.


shimmer fallback


(Foto: Unsplash)

Areka palma

Dypsis lutescens, također poznat kao palmin leptir, čini svaki prostor tropskim. Ponekad palmini listovi mogu potaknuti mačji zaigrani instinkt, pa je utješno znati da areka palma nije toksična ni za mačke ni za pse. Najbolje raste u svijetloj sobi i kada se tlo osuši između zalijevanja.

shimmer fallback


(Foto: Depositphotots)

Kovrčava paprat

Kovrčave paprati (Nephrolepis) trajni su favoriti biljaka, ali njihovi 'dlakavi' listovi mogu primamiti mačke i pse na igru i žvakanje. Lišće nije toksično za mačke i pse, pa slobodno uljepšaj svoj dom ovim bujnim biljkama. Samo imaj na umu da im treba vlage i puno jarke, ali neizravne svjetlosti.

shimmer fallback


(Foto: Depositphotos)

Kalateja

Kalateja biljke nose velike tropske listove s fascinantnim prugama ili mrljama nalik na šljokice. Odličan je izbor za sjenovito mjesto u domu jer previše svjetla može izazvati izbjeljivanje njezinih listova.

shimmer fallback


(Foto: Depositphotos)

Pjegavica

Ružičasto, crveno i bijelo ispupčeno lišće biljke Hypoestes phyllostachya iliti Pjegavice toliko je ukrasno, da se nećeš morati brinuti oko pružanja savršenih uvjeta za aktiviranje cvjetanja koje trebaju mnoge biljke. Iako su netoksične za mačke i pse, osjetljivi kućni ljubimci mogu osjetiti blagu probavnu smetnju ako pojedu velike količine ove biljke


shimmer fallback


(Foto: Depositphotos)

Peperomija

Raznolikost boja i tekstura među vrstama ove biljke svrstava ih u uži izbor popularnih biljaka. Neotrovne su za mačke i pse, izgledaju sjajno u visećim košarama i ne smeta im ako ih povremeno zaboraviš zalijevati.


shimmer fallback


(Foto: Depositphotos)

Orhideja

Ako imaš strast prema orhidejama, možeš ih bezbrižno dodati na svoj popis biljaka sigurnih za kućne ljubimce. Mnoge orhideje cvjetaju tjednima zimi kada su dani kratki, a uspijevaju u djelomičnom svjetlu, pa je to još jedan veliki plus za ovaj prekrasni cvijet.


shimmer fallback


(Foto: Unsplash)

Fitonija

Jedno od uobičajenih imena biljke Fittonia verschaffeltii je i Mrežoliska. Ova izvorna prašumska biljka s lijepim bijelim ili ružičastim žilama na lišću netoksična je za mačke i pse, a još jedan plus je i što ova mala biljka uspijeva pri slabom svjetlu uz umjereno zalijevanje.


shimmer fallback


(Foto: Depositphotos)

Tamjanikovke

Čvrsti i slamnati listovi biljke Tamjanikovke i znatiželjni stožasti cvjetovi čine ih (Bromeliaceae) favoritima među kućnim biljkama. Ove biljke sigurne za kućne ljubimce, lako ih je održavati i zahtijevaju samo svijetao prozor i vlažno okruženje. Mnoge 'bromelije' narasti će kao epifiti bez tla pričvršćene na trupcu, čineći ih još sigurnijima za one mačke koje vole kopati u zemljanom tlu.


shimmer fallback


(Foto: Depositphotos)

Slonova noga

Rijetko koja mačka će sama sebi uskratiti uživanje u zavodljivim listovima ove biljke (Beaucarnea recurvata). Ta tropska sobna biljka netoksična je za ljubimce te uspijeva na jakom svjetlu i voli svoju vodu na suhoj strani.


shimmer fallback


(Foto: Depositphotos)

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.