Prirodno sredstvo

Čaroban, a jeftin pomagač: 6 trikova s alkoholnim octom

Iako je sjajan saveznik u mnogim kućanskim poslovima, alkoholni ocat i perilica za rublje dobitna su kombinacija jer će rublje biti mirišljavo, bez mrlja i mekano

daniele-bissoli-u25sfT6lv-Q-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Možda je tvoja kupaonica prepuna različitih sredstva za pranje rublja i skidanje mrlja, a s vremena na vrijeme isprobavaš i neke nove proizvode. Međutim, mnogi od tih proizvoda zapravo su nepotrebni, jer većinu problema s rubljem može riješiti najobičniji alkoholni ocat.

Image
Čišći dom

Ocat za čišćenje: Što se smije, a što ne čistiti octom?

Iako se nekim ljudima kombinacija octa i rublja čini neobična, možda čak i kontraproduktivna, ipak će zbog njega rublje biti posebno mekano i mirišljavo. Ovaj prirodni proizvod sadrži octenu kiselinu koja odlično čisti, dezinficira, omekšava tkaninu i uklanja mirise.

shimmer fallback

U prijevodu, ocat djeluje antibakterijski što ga čini idealnim dodatkom deterdžentu za rublje. Prirodan je, ne sadrži štetne sastoje, ekološki je prihvatljiv i ono posljednje, ali ne i namanje bitno - ocat je sredstvo za svačiji džep. Naravno, vrlo je važno naglasiti da se u ove svrhe koristi isključivo alkoholni ocat, a kako i zašto možeš otkriti u nastavku:

Uklanja kamenac u perilici za rublje

Ocat može pomoći u borbi protiv kamenca i očistiti unutrašnjost perilice za rublje. Dovoljno je samo dodati alkoholni ocat u odjeljak za deterdžent i uključiti praznu perilicu. Ovo će spriječiti nakupljanje kamenca i održavati učinkovitost perilice.

shimmer fallback

Uklanja mrlje

Zaboravi na skupa sredstva za uklanjanje mrlja, ocat je rješenje za mnoge mrlje, čak i tvrdokorne. Pomiješaj ocat i vodu te nanesi na mrlju i ostavi 10 do 30 minuta. Zatim operi taj komad odjeće na preporučenoj temperaturi u perilici rublja. Kako bi se riješila tvrdokornih mrlja, možeš dodati još pola do dvije šalice octa u odjeljak za omekšivač.

shimmer fallback

Prirodni omekšivač

Ako želiš da ti rublje bude mekano, ali i izbjeći umjetne kemikalije, onda će ocat biti odličan izbor za tebe. Jednostavno dodaj četvrtinu do pola šalice alkoholnog octa u odjeljak za zadnju fazu ispiranja. Ocat neće ostaviti tragove na odjeći, ali ni štetne kemikalije.

shimmer fallback

Uklanja mirisa s odjeće

Ocat je odlično sredstvo za uklanjanje mirisa bez obzira radi li o znoju, dimu ili plijesni. Ovo je također odlično rješenje ako je rublje dugo stajalo u košari. Jednostavno dodaj pola šalice octa u rublje prije pranja i više neće biti neugodnih mirisa.

shimmer fallback

Čuva boju na traperu

Alkoholni ocat je odličan za bijelo rublje, ali može spriječiti gubitak boje na traperu. Radi se o vrlo jednostvnom postupku, pomiješaj hladnu vodu i ocat i potopi nove traperice na jedan sat prije nego ih staviš na sušenje.

shimmer fallback

Smanjuje statički elektricitet

Ako se na odjeći lako skupljaju dlake ili mucice onda nam opet može pomoći alkoholni ocat. Smanjuje statički elektricitet i odjeća će biti mekanija. Jednostavno treba dodati pola šalice octa u odjeljak za ispiranje.

shimmer fallback

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.