Prirodno sredstvo

Čaroban, a jeftin pomagač: 6 trikova s alkoholnim octom

Iako je sjajan saveznik u mnogim kućanskim poslovima, alkoholni ocat i perilica za rublje dobitna su kombinacija jer će rublje biti mirišljavo, bez mrlja i mekano

daniele-bissoli-u25sfT6lv-Q-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Možda je tvoja kupaonica prepuna različitih sredstva za pranje rublja i skidanje mrlja, a s vremena na vrijeme isprobavaš i neke nove proizvode. Međutim, mnogi od tih proizvoda zapravo su nepotrebni, jer većinu problema s rubljem može riješiti najobičniji alkoholni ocat.

Image
Čišći dom

Ocat za čišćenje: Što se smije, a što ne čistiti octom?

Iako se nekim ljudima kombinacija octa i rublja čini neobična, možda čak i kontraproduktivna, ipak će zbog njega rublje biti posebno mekano i mirišljavo. Ovaj prirodni proizvod sadrži octenu kiselinu koja odlično čisti, dezinficira, omekšava tkaninu i uklanja mirise.

Image

U prijevodu, ocat djeluje antibakterijski što ga čini idealnim dodatkom deterdžentu za rublje. Prirodan je, ne sadrži štetne sastoje, ekološki je prihvatljiv i ono posljednje, ali ne i namanje bitno - ocat je sredstvo za svačiji džep. Naravno, vrlo je važno naglasiti da se u ove svrhe koristi isključivo alkoholni ocat, a kako i zašto možeš otkriti u nastavku:

Uklanja kamenac u perilici za rublje

Ocat može pomoći u borbi protiv kamenca i očistiti unutrašnjost perilice za rublje. Dovoljno je samo dodati alkoholni ocat u odjeljak za deterdžent i uključiti praznu perilicu. Ovo će spriječiti nakupljanje kamenca i održavati učinkovitost perilice.

Image
Foto: Unsplash

Uklanja mrlje

Zaboravi na skupa sredstva za uklanjanje mrlja, ocat je rješenje za mnoge mrlje, čak i tvrdokorne. Pomiješaj ocat i vodu te nanesi na mrlju i ostavi 10 do 30 minuta. Zatim operi taj komad odjeće na preporučenoj temperaturi u perilici rublja. Kako bi se riješila tvrdokornih mrlja, možeš dodati još pola do dvije šalice octa u odjeljak za omekšivač.

Image
Foto: Unsplash

Prirodni omekšivač

Ako želiš da ti rublje bude mekano, ali i izbjeći umjetne kemikalije, onda će ocat biti odličan izbor za tebe. Jednostavno dodaj četvrtinu do pola šalice alkoholnog octa u odjeljak za zadnju fazu ispiranja. Ocat neće ostaviti tragove na odjeći, ali ni štetne kemikalije.

Image
Foto: Unsplash

Uklanja mirisa s odjeće

Ocat je odlično sredstvo za uklanjanje mirisa bez obzira radi li o znoju, dimu ili plijesni. Ovo je također odlično rješenje ako je rublje dugo stajalo u košari. Jednostavno dodaj pola šalice octa u rublje prije pranja i više neće biti neugodnih mirisa.

Image
Foto: Unsplash

Čuva boju na traperu

Alkoholni ocat je odličan za bijelo rublje, ali može spriječiti gubitak boje na traperu. Radi se o vrlo jednostvnom postupku, pomiješaj hladnu vodu i ocat i potopi nove traperice na jedan sat prije nego ih staviš na sušenje.

Image
Foto: Unsplash

Smanjuje statički elektricitet

Ako se na odjeći lako skupljaju dlake ili mucice onda nam opet može pomoći alkoholni ocat. Smanjuje statički elektricitet i odjeća će biti mekanija. Jednostavno treba dodati pola šalice octa u odjeljak za ispiranje.

Image
Foto: Unsplash