S blagdanskom hranom iza nas, zaželjele smo se nečeg laganijeg i zdravijeg, a odluka je pala na omiljeni falafel, istovremeno zdrave, fine i zasitne kuglice od slanutka koje obožavamo.
Podrijetlo falafela vječna je i žestoka rasprava. Neki će reći da nema sumnje da se radi o izraelskoj hrani, drugi će tvrditi da falafel ima arapske korijene, a treći da potječe iz Egipta, Libanona ili Jemena.
Iako nismo stručne za podrijetlo falafela, znamo da apsolutno obožavamo njegovu hrskavu teksturu i bogat okus. Falafel je tradicionalno pržena kuglica ili popečak napravljen od slanutka, boba ili oboje, a recept koji smo pronašle uključuje slanutak kao bazu i ciklu kao glavnu zvijezdu.
Rezultat je živopisni, sočni falafel ružičaste boje s apsolutno savršenom mjerom začina, hrskavosti i nevjerojatnog okusa, za koji ti je potrebno samo osam sastojaka i super jednostavna priprema. Provjeri recept u nastavku.
Falafel od cikle
Sastojci:
- 1 konzerva slanutka (od cca 425 g)
- 190 g sirove cikle
- 4 režnja češnjaka
- 50 g peršina
- 2 žličice kumina
- sol, papar po želji
- 1 žlica tahinija
- 1 žlica limunovog soka
- 1-3 žlice zobenog brašna (po želji)
- 1-3 žlice maslinovog ulja (po želji)
- Za serviranje: humus, grčki jogurt, tahini (po želji)
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 190 C i obloži lim za pečenje papirom za pečenje. U lim za pečenje dodaj isprani i ocijeđeni slanutak i peci 10-12 minuta ili dok malo ne 'popuca' i ne isuši se. Stavi na stranu.
- Ciklu nasjeckaj ribežom ili u sjeckalici hrane, prebaci u posudu i ostavi sa strane.
- U blender dodaj nasjeckani češnjak i peršin i izblendaj do sitnih komadića. Zatim dodaj pečeni slanutak, nasjeckanu ciklu, kumin, sol, tahini i limunov sok te blendaj oko 15-30 sekundi. Pazi da se ne izblenda previše - smjesa ne smije biti kao pire, ciljaj na ljepljivu teksturu koja se lako oblikuje kad se stisne među prstima.
- Okusi i prilagodi začine po želji, dodajući više soli po ukusu, kumin za podimljeni okus, ili limun za kiselost (samo pazi da ne dodaš previše limuna jer će falafel postati previše mokar).
- Izdvoji oko jednu i pol žlicu smjese i rukama ih oblikuj u popečke debljine približno 1,5 cm. Recept daje oko 16 malih falafela ili 8-10 većih falafela.
NAPOMENA: Ako odmah ne napraviš sav falafel, smrzni nekuhanu smjesu za falafel između slojeva papira za pečenje i čuvaj u zamrzivaču do 1 mjesec.
AKO PEČEŠ: Složi falafel na pleh obložen papirom za pečenje od ranije. Poprskaj ili premaži uljem za hrskaviju teksturu (nije obavezno) i pecite 20-30 minuta ili dok izvana ne postane hrskava.
AKO PRŽIŠ: Zagrij veliku tavu na srednje jakoj vatri. Kad se zagrije, dodajte 2 žlice ulja. Dodaj samo onoliko falafela koliko ti stane u tavu. Prži 3-4 minute ili dok donja strana ne porumeni. Zatim pažljivo preokreni i prži još 2-3 minute. Ako ti je draži hrskaviji falafel, prebaci kuglice još u pećnicu i peci 5-15 minuta.
Uživaj u samom falafelu ili uz umak po izboru. Mi obožavamo falafel u pita kruhu, u tortilji, u salati, pa čak i uz krumpir.