Čuvanje okoliša, manji troškovi..
1. Etika
Etički su razlozi jedan od glavnih razloga da smanjimo potrošnju industrijski obrađenog mesa te da umjesto toga biramo meso s domaćih i bio farmi, gdje su životinje uzgajane u mnogo boljim uvjetima. Osim toga, izbacivanjem ili reduciranjem mesa pomažete da se smanji patnja životinja uzgajanih u okrutnim uvjetima mesne industrije.
2. Troškovi
Ako u potpunosti ne možete izbaciti meso sa svog jelovnika, jedenje manje mesa omogućit će vam da kupujete kvalitetnije meso. Naime, raspodjelom troškova moći ćete kupovati manje količine mesa, ali bolje kvalitete umjesto da kupujete mnogo jeftinog mesa upitnog podrijetla. Meso možete zamijeniti mnogo jeftinijom i zdravijom alternativom namirnica poput graha i mahunarki, koje su odličan izvor proteina.
3. Zaštita okoliša
Uzgajanje životinja radi mesa vrlo je štetno za okoliš. Naime, tvornice proizvodnje mesa konzumiraju enormne količine energije, zagađuju izvore vode, izbacuju velike količine ugljičnog dioksida . Sve je to dovelo i do velikog uništavanja prašuma kako bi se stvorilo mjesta za sadnju biljaka kojima se hrane životinje na farmama. Prema raznim istraživanjima, uzgajati životinje na žitaricama zahtijeva više vode nego samo uzgajanje žitarica te je dokazano kako je proizvodnja mesne prehrane općenito manje učinkovita od uzgoja voća i povrća radi izravnog ljudskog konzumiranja. Da bi se proizveo 1 kg mesa potrebno je oko 200.000 litara vode, dok za proizvodnju 1 kg pšenice treba samo 110 litara vode.