Uoči znakove na vrijeme

Ako primijetiš ovih 7 karakteristika, moguće je da imaš posla sa sociopatom

Sociopatija je poremećaj koji se očituje vrlo lošim ponašanjem, a istraživanja u Americi su pokazala da bi na sto muškaraca njih tri mogli biti sociopati

allef-vinicius-AlDYIRJ5Upk-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash

Možda si mislila da sociopati postoje samo u filmovima i tv serijama, no istraživanja su pokazala da i u stvarnosti jako puno osoba posjeduje sociopatske crte. Prema definiciji, sociopat je osoba s antisocijalnim poremećajem osobnosti. Najčešće ih zamišljamo kao psihopate ili serijske ubojice, no važni je istaknuti kako postoji više vrsta sociopata i nisu svi ubojice.

Image
Loše okruženje

Misliš da u svojoj blizini imaš narcisa? Ovi znakovi ga otkrivaju

Prema psihologiji, sociopatija je poremećaj, a očituje se vrlo lošim ponašanjem. Sociopati najčešće lažu, ignoriraju stvarnost, impulzivno reagiraju i nemaju savjest.

shimmer fallback

Prema udruženju American Psychiatric Association, na svakih 100 muškaraca, oko tri će biti sociopati. Prema istraživanjima, osobe koje su odrastale u disfunkcionalnim obiteljima najčešće će razviti ovaj poremećaj, no nije nužno da će svaka osoba s problematičnim djetinjstvom u odrasloj dobi postati sociopat.

U svakom slučaju, sociopate je najbolje izbjegavati, a u nastavku ti otkrivamo sedam ključnih karakteristika koje će ti pomoći da ih prepoznaš.

Jako je šarmantan

Svi vrsni manipulatori i sociopati ujedno su najćešće i vrlo šarmantni i znaju kako pridobiti svoju žrtvu. Čini ti se kako on uvijek kaže sve što treba, duhovit je i zna kako te šarmirati? Budi na oprezu jer upravo su to sve karakteristike sociopata. Sociopati radi te svoje šarmantnosti zrače seksualnošću i time privlače žene. Neće svaki seksi muškarac kojeg upoznaš biti sociopat, no čuvaj se onih tipova za koje se čini kao da cijelo vrijeme govore pravu stvar, imaju snažnu seksualnu privlačnost ili pak neke čudne fetiše.

shimmer fallback

Fali mu empatije

Kako otkrivaju psiholozi, jedan od najčešćih znakova koji otkrivaju sociopata je nedostatak empatije. Sociopat nikad ne pokazuje suosjećanje niti pak se kaje radi učinjenih djela. S obzirom na to da praktički nemaju savjesti, ove su osobe vrlo opasne i čine što ih je volja.

shimmer fallback

Problematičan je kad su u pitanju odnosi

Ako si primijetila da on ne može imati zdrave odnose s drugima, radije se ga kloni. Sociopati sa svima imaju problematične odnose pa nijedna njihova veza ne funkcionira. I to ne zato jer nisu shvaćeni, već zato jer jako teško uspostavljaju emocionalne veze s drugima. Bez obzira na to je li riječ o prijateljstvu, obiteljskoj ili pak ljubavnoj vezi, oni imaju poteškoća u svim odnosima.

shimmer fallback

Voli manipulirati drugima

Još jedna zajednička karakteristika svih sociopata je želja za manipulacijom. Oni uvijek traže načine kako da upravljaju drugima i kako da sve bude točno onako kako su oni zamislili. Sociopati će uvijek bezobzirno iskorištavati i zlostavljati druge kako bi ostvarili svoje ciljeve. Primjerice, ako si primijetila da netko stalno pokušava promijeniti tvoje mišljenje i nametnuti ti svoje, budi oprezna.

shimmer fallback

Hladan je i bezosjećajan

Sociopati ne pokazuju emocije niti pak bilo kakvu dozu suosjećanja za druge. Okrutni su, a pojedinci mogu biti i vrlo nasilni i agresivni te verbalno vrijeđati druge. Kako god okreneš, sociopati nimalo ne mare za druge pa čak ni za osobe koje su im bliske. Najčešće su i jako narcisoidni.

shimmer fallback

Često laže

Male laži nikome ne škode i svi ih povremeno izgovaramo, no sociopati ne lažu samo o malim stvarima niti slučajno iskrivljuju činjenice. Oni stvaraju velike laži o velikim stvarima. Psiholozi ističu kako sociopati zapravo žive u svom nekom svijetu izgrađenom na lažima, a te laži postaju njihova iskrivljena stvarnost. Sve to samo kako bi se u očima drugih prikazali savršenima te kako bi osnažili svoj ego.

shimmer fallback

Nikad se ne ispričava

S obzirom na to da im nedostaje empatije, sociopati se nikad ne kaju za svoja loša djela i nikad se neće ispričati i reći da im je žao. Oni su uvjereni da su uvijek u pravu, čak i onda kada im svi govore suprotno. Odbit će priznati da nisu u pravu, a zbog nedostatak empatije, oni će uvijek smatrati kako nisu učinili ništa loše niti će se loše osjećati zbog svojih postupaka.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.