I drugi put pametnije

Vrijeme je za inventuru: 6 stvari koje bi trebala izbaciti iz smočnice

Kuhinjske ormariće i smočnicu treba držati čistima jer u suprotnom riskiraš da adresu s tobom dijele moljci, žišci i ostali neželjeni cimeri

pexels-karolina-grabowska-6660254.jpg
Foto: Pexels

Kada si posljednji put imala 'čistku' smočnice? Možda je vrijeme za jednu inventuru? Sigurne smo da unutra ima mnogo namirnica kojima je istekao rok trajanja. Riješi ih se i idući put pametnije, jer nije fora bacati hranu.

Image

Može li začinima isteći rok trajanja i kad je vrijeme za 'čistku' u kuhinjskom ormariću?

Ako se teško odlučuješ riješiti se stvari koje ti više ne trebaju - bilo da je riječ o odjeći u koju odavna ne možeš ući ili o začinu koji si prije pet godina donijela s egzotičnog putovanja, na pravom si mjestu.

Image
Foto: Pexels

U nastavku ti otkrivamo šest namirnica koje bi trebala izbaciti iz svoje smočnice ili, što je veća vjerojatnost, kuhinjskog ormarića jer rijetki danas imaju smočnice. Radi uštede prostora, ali i drugačijeg načina živote, do prije nekoliko desetljeća kada su smočnice bile prijeko potrebne za držanje zimnice, najčešće se moramo zadovoljiti kuhinjskim elementima.

To je dodatni razlog da iz njih izbaciš sve što ti (zapravo) ne treba i napraviš mjesta za ono što (zapravo) koristiš. Ili jednostavno - napraviš mjesta. Bolje ćeš se osjećati.

Ulje

Ulja poput maslinovog ili ulja kanole imaju nešto kraći rok trajanja od ostalih ulja. Trebalo bi ih potrošiti unutar četiri mjeseca od otvaranja, a ukoliko ih držiš na svijetlom i toplom mjestu, još i prije jer će se brže užegnuti. Kako bi provjerila u kakvom su stanju ulja u tvojoj smočnici, osloni se na svoja osjetila. Njuh i okus te neće izdati. Čak i ako je miris dobar, a okus pomalo odskače od očekivanog, vrijeme je da se riješiš tog ulja.

Možda si se čitajući, zapitala kakvo je to ulje kanole. Riječ je o ulju koje nerijetko brkamo s uljem repice, no ono se ustvari proizvodi od biljke kanola iz porodice kupusnjača. Kao i maslinovo, ulje kanole bogato je omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, no dobro podnosi visoke temperature pa je pogodno i za prženje i pečenje.

Image
Foto: Unsplash

Začini

Ako si u kuhinji padobranac pa s vremena na vrijeme osjetiš želju za kuhanjem, ali te ista brzo prođe, sigurno imaš gomilu suhog bilja i začina koje si koristila jednom ili dvaput pa isti već godinama stoje na polici, skupljaju prašinu i stvaraju gužvu. Iako se ne mogu pokvariti, začini u prahu i sušeno bilje s vremenom gube intenzitet i aromu pa postaje besmisleno čuvati ih. U prosjeku im je rok trajanja tri godine. Želiš li da dulje traju, kupuj ih u komadu (takvima je rok oko četiri godine). Melji ih po potrebi.

Image
Foto: Unsplash

Tjestenina i riža

Bilo da si fanatik za tjesteninom pa neprestano kupuješ pakiranja različitih oblika ili pak ne kuhaš često pa ti u smočnici već godinama stoji nekoliko otvorenih, do pola potrošenih kutija, vrijeme je da napraviš reda među paštom. Isto vrijedi i za rižu. Dobra je stvar što ove namirnice mogu jako dugo trajati, no s druge strane riskiraš da ti se u nju uvuku moljci ili neki drugi neželjeni i nepozvani gosti. Provjeri sve otvorene kutije i vrećice i ukoliko je sadržaj u njima promijenio oblik, izblijedio ili miriši užeglo, baci ga.

Image
Foto: Unsplash

Prašak za pecivo, soda bikarbona, kvasac

Neotvoreni prašak za pecivo ima rok trajanja oko šest mjeseci, dok soda bikarbona može trajati do 18 mjeseci. Ako se otvore, oba se trebaju upotrijebiti u roku od šest mjeseci. Ako nisi sigurna kada si ih otvorila, provedi mali test. Dodaj malo sode bikarbone u vruću vodu s octom. Ako se počne pjeniti, soda je još uvijek dobra. Isti test napravi s praškom za pecivo, ali bez octa. Uspi ga u običnu vodu.

Kad je riječ o kvascu, drži se roka na pakiranju i baci onog kojemu je rok istekao. Kvasac traje oko četiri mjeseca ako se čuva u hladnjaku te nekoliko godina, ako je u zamrzivaču.

Image
Foto: Unsplash

Orašasti plodovi

Je li ti se ikada dogodilo da čvrsto odlučiš zdravo se hraniti i umjesto čipsa grickati orahe pa kupiš poveću količinu istih koji na koncu ostanu zaboravljeni u kutu kuhinjskog ormarića?

Naravno, čipsu se to ne bi moglo dogoditi. Orašasti plodovi imaju kratak rok trajanja zbog visokog udjela masti. Ako je prošlo više od šest mjeseci otkako si ih kupila (i nisi ih zamrznula), velika je vjerojatnost da su ti se orašasti plodovi užegli. I ovdje je najbolji pokazatelj tvoj njuh. Pomiriši orašaste plodove. Ukoliko imaju neugodan miris po užegloj masnoći, vrijeme je da ih baciš.

Image
Foto: Unsplash

Suveniri i sredstva za ukrašavanje hrane

Jestivi ukrasi za torte, mrvice za posipanje kolača i ostala slastičarska čudesa koja kupiš u naletu inspiracije ili kada odlučiš svoje bližnje iznenaditi tortom za rođendan, imaju rok trajanja i to je otprilike dvije godine. Nakon toga pobacaj zvjezdice, cvjetiće, jestive boje, srebrne kuglice i sve ostalo što se udomaćilo u tvojoj smočnioci.

Isto vrijedi i za gastro suvenire. Mahune vanilije koje ti je frendica donijela iz Afrike prije pet godina, cimet iz Indonezije ili čuda s istanbulske tržnice kojih je bila puna torba kada si se vraćala iz Turske… Kao što blijede sjećanja, tako blijede i začini. Želiš li ih ovjekovječiti, fotografiraj ih i baci.

Image
Foto: Pexels