Sigurno i u tvojoj kuhinji postoji začin za koji ti se čini da je oduvijek tamo. Teglica s prahom ili listićima koja je preživjela brojne "inventure" pa čak i adaptaciju kuhinje, uselila u nove ormariće kao "ono staro" što mladenki donosi sreću.
Razmisliš li malo, brak i kuhinja su jednako bitne stvari, štoviše kuhinja je nekima i bitnija, jer kažu da brak donekle ovisi o njoj.Ne kaže se bez razloga da ljubav ide kroz želudac. Stoga, ta posudica sa začinom nije tek zaboravljeni relikt, već svojevrsna amajlija.
Da se vratimo na temu. S obzirom na podužu digresiju ponovit ćemo je - koliki rok trajanja imaju začini? To, među ostalim ovisi o tome je li riječ o sušenom korijenu, stabljici, kori ili listićima te u kolikoj su mjeri isti procesuirani.
Sušeno začinsko bilje u prosijeku ima rok trajanja jednu do tri godine. Konkretno mislimo na:
- bosiljak
- origano
- timijan
- ružmarin
- peršin
- kopar
- mentu
- kadulju
- mažuran
- korijander
Mljeveni začini, odnosno oni u prahu, traju dvije do tri godine. U njih spadaju:
- đumbir u prahu
- češnjak u prahu
- cimet
- čili
- kurkuma
- kardamon
- mljevena paprika
Najdulji rok trajanja imaju začini koji su osušeni u svom prirodnom obliku, poput:
- sušenih ljutih papričica
- korijandera
- sjemenki goruščice
- sjemenki kima
- klinčića
- limunske trave
Ukoliko ih dobro skladištiš - na suhom, tamnom i hladnom mjestu, oni će četiri godine obogaćivati aromom tvoja jela.
Sol je iznimka, njezin rok trajanja je neograničen, odnosno svojstva i okus ne mijenja nikada.
Kako znati kad pojedini začin više nije pogodan za korištenje?
Sušeno bilje i ostale vrste začina u biti se ne mogu pokvariti u smislu da će ti našteti zdravlju, primjerice da ćeš, konzumirajući ih, pokvariti želudac. "Gotovi" su kad izgube aromu i boju, a time i ljekovita svojstva. Naime, svi oni obiluju antioksidansima i hranjivim tvarima te i na taj način obogaćuju tvoja jela, stoga vodi računa da ih potrošiš u gore navedenom roku.
No, onaj s početka teksta može preživjeti i ovu čistku, zar ne?