Mali modni trikovi

Sunce, sol i klor: Savjeti uz koje će kupaći kostim uvijek izgledati kao nov

Iako možda misliš da tvom kupaćem kostimu ne treba posebna pažnja kod pranja i sušenja, grdno se varaš. Posveti malo više pozornosti svom badiću i bit ćeš sigurna da će izgledati besprijekorno

zoran-zonde-stojanovski-0c_FThXR3FU-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Mnogi znaju onaj osjećaj sreće i ushita kada kupe svoj novi, savršeni badić i žele ga nositi godinama - no, nakon samo jedne jedne sezone on može loše izgledati. Blijeda tkanina, popucali šavovi, opušteni materijal - sve su to boljke kupaćih kostima koje nam imaju potencijal uništiti pomno isplanirane lookove za plažu, a kako bi spriječila takav scenarij dobro je znati nekoliko korisnih trikova i savjeta o tome kako održavati svoj omiljeni badić.

Image
Ljeto još nije gotvo

Još nije kasno za naći idealni kupaći kostim na sniženju

Naime, sunce, sol i klor mogu uvelike oštetiti materijal i kroj kupaćeg kostima, a kako ti se to ne bi dogodilo, probaj slijediti sve jednostavne naputke koje smo izdvojili u nastavku. Poprilično su basic, ali kada je riječ o očuvanju izgleda badića - nema učinkovitijih.

Ne izlaži badić direktnom suncu dok se suši

Ako se bojiš da će ti badić izgubiti na živosti i žarkosti boje, svakako ga nemoj sušiti na direktnom sunčevom svjetlu. Iako je to definitivno najbrži način da posušiš badić, puno je bolja opcija ostaviti ga da se suši u hladu. Naime, jako sunce na materijale i tkanine može djelovati tako da ih izbijeli, što nije poželjno.

Uvijek ga dobro iscijedi

Nakon svakog kupanja preporučljivo se odmah presvući u suhi badić ili drugu odjeću, a ovaj mokri svakako pažljivo i nježnim pokretima iscijedi. To je važno kako se badić ne bi deformirao od nakupljene vode, ali i kako mu tkaninu ne bi oštetila pretjerano snažnim stiskanjem i cijeđenjem. Zato je najbolje laganim, nježnim pokretima ocijediti višak vode što je nježnije moguće.

Kupaće kostime peri ručno

Čak i ako imaš program ručnog pranja na perilici za rublje, pokušaj badiće uvijek prati ručno, kako bi izbjegla dodatna oštećenja tkanine. A ako ipak biraš perilicu, operi ga na niskoj temperaturi u zaštitnoj mrežici.

Pažljivo nanosi kremu za sunčanje

Soda bikarbona je jedan od trikova s kojima možeš očistiti mrlju s kupaćeg kostima, pa i tragove kreme za sunčanje. Nježno nanesi sodu bikarbonu na mrlju i nakon sat vremena isperi kupaći kostim vodom. Tako ćeš ga spasiti od bijelih mrlja nastalih neopreznim nanošenjem kreme.

Uvijek temeljito isperi badić nakon kupanja

Sol i klor izgrizaju tkaninu kupaćeg kostima, zbog čega je poželjno da kupaći kostim koji si ostavila da se suši na plaži ili doma na terasi, prethodno opereš u običnoj vodi. Lijepo skini kupaći, isperi ga u kupaonici te ga tek potom stavi sušiti. Pri ispiranju možeš, ali i ne moraš koristiti nježan sapun.