Faze zaljubljenosti kao vrijeme razvijanja ljubavi

Znate li koje su faze zaljubljenosti?

Jeste li zaljubljeni?

pexels-avonne-stalling-3916020.jpg

Zaljubljenost. To divno, žarko uzbuđenje. Strast. Leptirići vam lepršaju u trbuhu. Ali je li to Ljubav?
Prva faza ljubavi je zaljubljenost. Ovo su stvari romantičnih romana, hollywoodskih filmova i tračeva slavnih. Zaljubljenost je intenzivna, sa strastvenim zujanjem, ali svim dobrim stvarima dolazi kraj, pa tako i sa zujanjem zaljubljenosti.


Životna je činjenica da se probudimo jednog jutra i otkrijemo uzbuđenje.
Romantični romani šišaju ove strastvene osjećaje zaljubljenosti dok ne dođemo do "i živjeli su sretno do kraja života". A onda se uznemirimo kad sami ne „živimo sretno do kraja života“. U fikciji razvoj njihovog odnosa, stvarne glatkoće života, ostaje obješen. Pod pretpostavkom da nastavljaju u zaljubljenosti intenzivno živi u čistoj fikciji.

Ako ne prestanemo, postat ćemo disfunkcionalni i emocionalno izgorjeti.
Nijedan odnos na Zemlji ne može procvjetati ako se ne uloži napor.
Osjećaji su nestalni. Očekivanje samih osjećaja da brak ostane na okupu je nerealno.


Zaljubljenost igra vitalnu ulogu u povezivanju dviju duša. To je prva od mnogih faza razvoja odnosa. Dvoje ljubavnika u drugom vide samo najbolje. Otuda dolazi izraz "ljubav je slijepa". Osjećaju se poput dva graška u mahuni i potpuno su prikladni jedno za drugo. Zaljubljenost je unatoč svom intenzitetu površna. Kad je zaljubljenost poslužila svome i kad se jednog jutra probudimo bez drhtaja tijela i onih ošabljenih misli o našoj LJUBAVI, tada je kraj zaljubljenosti zapravo mehanizam samoobrane koji nas vraća u stvarnost. Ostati zaljubljeni u protivnom će dovesti do emocionalnog izgaranja.


Ova faza zaljubljenosti vrijeme je za razvoj veze koja bi trebala biti dovoljno jaka da održi par zajedno dok ulaze u sljedeće faze odnosa kada se njihova ljubav produbi, procvjeta i sazri. Ljubav bi trebala biti toliko jaka da nam pomaže prenijeti životnu tešku cestu.


Ljubav to može. Zaljubljenost ne može, ona ima strast, ali nedostaje zrelosti i dubine potrebne za rješavanje stvarnosti života. Pogled na definiciju zaljubljenosti pokazuje nam da je život "sretno do kraja života" u zaljubljenosti bajka.


Umjesto da vas partnerova prisutnost natjera da vaše srce lupa i preskoči jedan ritam (što nije pogodno za dugovječnost), dobivamo topli sjaj i osjećamo kako nam energija ispunjava dušu.
Zaljubljenost je dugoročno iscrpljivanje energije.
Ljubav revitalizira i energizira i dugo traje; Ljubav izdržava.


Definicija zaljubljenosti:


Zaljubljenost je imenica izvedena od glagola infatuate, što znači:
- prouzrokovati glupost
- biti lišen zdrave prosudbe
- nadahnuti budalastom ili ekstravagantnom ljubavlju ili divljenjem


Riječ zaljubljenost potječe od latinske riječi infatuatus, prošli prilog infatuare, od in– i fatuus. Fatuus znači budalast, idiotski ili blesav.


Koliko traje zaljubljenost?


Ova faza obično traje od jednog do šest mjeseci, ali može trajati i dvije godine, odnosno dva dana. Polako u ovoj fazi. Tada se prave osnovne pogreške; zdrava prosudba i zdrav razum imaju timeout. Ako ste pravi jedni za druge, pred vama su životi, pa u čemu je žurba?


Sljedeća se faza vraća u stvarnost kad počnemo doživljavati stvarnost ljubavi.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.