i kako to spriječiti

Zašto se voda u akvariju muti?

Iako su ribice kućni ljubimci koji su relativno jednostavni za održavanje, kod velikih akvarija mogu se javiti razna pitanja. Jedno od njih je – zašto se voda u akvariju muti

pexels-tim-mossholder-942295.jpg
Foto: Pexels

Ribice su jedne od najčešćih primjera kućnim ljubimaca. Od malih zlatnih ribica koje same plivaju u svom malom okruglom akvariju do ogromnih staklenih “vila” za ribice u kojima žive razne vrste životinjica i biljaka. Ali, mnogo se vlasnika često pita zašto se voda u akvariju muti i kada se o njemu najbolje brinu.

Image

Čak i uz dobru filtraciju i redovno čišćenje šljunka, pojava može biti česta. Voda može biti sivkaste boje pa znači da su razlog bakterije ili zelenkaste što znači da su uzrok alge. Zelene alge su česta pojava u akvariju, a ako ih ima u razumnim količinama mogu služiti kao lijepa dekoracija na kamenjima ili biljkama. Ali, ako ih ima previse, događa se gore navedeno, a vi se onda pitate što radite krivo i zašto se voda u akvariju muti.

Razlog njihovog povećanog nastanka može biti i pretjerana izloženost svjetlu (prejake žarulje ili sunce). Da biste što više smanjili prisutnost bilo kakvih algi, redovito čistite akvarij i uklanjajte mrtve organizme i otpale dijelove biljaka. Također, pripazite na razinu željeza u vodi.

Koristite filter medija koji apsorbira fosfate te dodajte kalij koji će omogućiti da bilje bolje apsorbira hranu kojom se hrane alge. Sada znate zašto se voda u akvariju muti i kako to spriječiti.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.