Održavanje

Zašto se javljaju fleke na ekranu LED televizora?

Primijećujete fleke na ekranu LED televizora? To ne mora biti problematično. Saznajte kako nastaju fleke na ekranu LED televizora i kako ih se rješiti.

ekran-televizora.jpg
Foto: Pixabay

Fleke na televizoru su česta pojava, posebno kod kućanstava s malom djecom ili kućnim ljubimcima. One mogu biti uzrokovane nečistoćom koja se nakuplja na površini ekrana, otiskom prstiju, prašinom ili masnoćom. Osim što ometaju vidljivost i kvalitetu slike, fleke mogu i trajno oštetiti osjetljivu površinu ekrana. No, kako ukloniti fleke na ekranu LED televizora?

Da biste uklonili fleke s ekrana LED televizora, trebate koristiti mekanu i suhu krpu. Za čišćenje se ne preporučuje upotreba vode, alkohola ili drugih deterdženata jer bi to moglo oštetiti osjetljive piksele ekrana. Prvo pažljivo očistite ekran od prašine suhom krpom. Ako su fleke i dalje prisutne, koristite krpu namočenu u malu količinu destilirane vode. Važno je da krpa ne bude prenatopljena vodom kako se ne bi oštetio ekran.

Također, preporučljivo je izbjegavati jak pritisak na ekranu jer bi to moglo oštetiti osjetljive piksele i uzrokovati trajna oštećenja. Ako imate tvrdokorne mrlje, možete koristiti posebne rješenja za čišćenje ekrana koja su dostupna u trgovinama s elektroničkim uređajima.