Svijet materijala

Koje su najbolje vrste materijala za haljine?

Za šivanje haljine potrebno je odabrati pravu vrstu materijala baš za haljine. Koje su najbolje vrste materijala za haljine?

materijal-za-haljine.jpg
Foto: Pixabay

Postoje dvije vrste materijala za haljine - prirodne i sintetičke. Prirodne tkanine su svila, lan, pamuk, vuna, svileni baršun. Sintetičke tkanines u poliester, akril, poliesterski baršun. Vrste materijala za haljine mogu se klasificirati na sljedeći način.

Svila je prirodno vlakno koje se proizvodi od čahura svilene bube. Vrlo je mekan, gladak i sjajan. Pamuk je prirodno vlakno koje dolazi iz biljke pamuka. Sadrži mnogo različitih vrsta vlakana, uključujući duga i kratka sortirana vlakna, koja su najčešće vrste koje se koriste u tekstilu. Pamuk je jedan od najčešće korištenih materijala u odjeći jer je prozračan, upija i ugodan je za nošenje.

Poliester je sintetičko vlakno koje je 1935. prvi proizveo njemački kemičar Hans Dichtel koji ga je razvio iz celuloznog acetata. Poliester ima širok raspon primjena, od odjeće do tepiha i tkanina za presvlake. Koje su još vrste materijala za haljine?

Acetat je vrsta vlakna koja se uglavnom koristi u odjeći i posteljini jer je mekan, prozračan i lagan. Izrađen je od drvene celuloze koja je tretirana kemikalijama kako bi bio izdržljiv. Vlakna se zatim zajedno isprepletu u plahtu ili pređu koju proizvođač može izrezati u oblike tkanine poput kvadrata ili kruga. Sve su to vrste materijala za haljine.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.