Svijet sauna

Kratki vodič za pravilno korištenje saune

Planirate krenuti u saunu, no niste sigurni kako ju pravilno koristiti? Donosimo kratki vodič za pravino korištenje saune.

sauna.jpg
Foto: Pixabay

Sauna je vruća i vlažna prostorija koja se koristi za iscjeljivanje, opuštanje i poboljšanje zdravlja. Međutim, pravilno korištenje saune može biti izazovno za one koji nikada nisu bili u sauni. Sljedeći ovih jednostavnih koraka za pravilno korištenje saune osigurat će siguran i učinkovit tretman.

Kratki vodič za pravilno korištenje saune:

  1. Hidratizirajte se: Prije ulaska u saunu, važno je da se hidratizirate. Pijte dovoljno tekućine kako biste spriječili dehidraciju tijekom vrućih sesija.
  2. Odaberite odgovarajuću temperaturu: Saunama se često koriste temperature između 80 i 100 stupnjeva Celzijevih. Ako je to vaša prva posjeta sauni, preporuča se početi s nižom temperaturom.
  3. Ostanite u sauni samo kratko vrijeme: Ukupno vrijeme provedeno u sauni ne bi smjelo prelaziti 15-20 minuta. Ako osjetite bilo kakvu nelagodu, odmah izađite iz saune.
  4. Pazite na pravilnu higijenu: Prije ulaska u saunu, operite se i skinite svu odjeću. U sauni, koristite ručnik za sjedenje ili ležanje.
  5. Izmijenite toplinske sesije sa hladnim tuširanjem: Nakon što ste provodili vrijeme u sauni, preporuča se hladno tuširanje kako bi se potaknulo cirkulaciju krvi i osnažio organizam.
  6. Odmorite se nakon saune: Nakon što ste završili sa saunom, potrebno je vrijeme za opuštanje i odmor. Lezite ili sjedite u udobnom okruženju kako biste dočekali da se tijelo ohladi i vratite u normalu.

Ukratko, pravilno korištenje saune uključuje hidrataciju, odabir odgovarajuće temperature, ograničavanje vremena provedenog u sauni, pravilnu higijenu, izmjenjivanje toplinskih i hladnih sesija te odmor nakon saune. Slijedeći ove korake osigurat će vam siguran i učinkovit tretman u sauni.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.