Rakija medica je popularni alkoholni napitak koji se proizvodi od meda i fermentiranog voća poput jabuka, krušaka ili šljiva. Ova rakija je poznata po svom glatkom, slatkom okusu i mirisu meda, što ju čini omiljenom među ljubiteljima jakih alkoholnih pića. No, kako se radi medica?
Proizvodnja medice započinje miješanjem meda s vodom i kvascem u velikoj posudi. Nakon nekoliko dana, smjesa će početi fermentirati i pretvarati se u alkohol. Nakon toga, dodaju se usitnjeno voće i šećer, ovisno o preferencijama proizvođača, kako bi se povećala količina alkohola i poboljšao okus.
Miješanje smjese odvija se nekoliko puta tijekom procesa fermentacije, a nakon otprilike tri tjedna, medica je spremna za destilaciju. Destilacija se odvija u bakrenom kotlu, gdje se odvaja alkohol iz smjese i proizvodi se koncentrirana rakija medica. Ovaj način kako se radi medica već je gotov i medica je spremna za posluživanje. Medica se obično pije u malim količinama kao aperitiv ili poslužena uz desert. Međutim, kao i sa svim alkoholnim pićima, važno je piti je umjereno i ne prelaziti preporučene doze.