Sigurnost

Kako se ponašati za vrijeme potresa?

Zbog sve učestalijih potresa, od iznimne je važnosti znati kako se ponašati za vrijeme potresa. Kako se ponašati za vrijeme potresa?

potres.jpg
Foto: Pixabay

Važno je ostati što sigurniji tijekom potresa. Budite svjesni da su neki potresi zapravo predpotresi i da se može dogoditi veći potres. Minimizirajte svoja kretanja na nekoliko koraka do obližnjeg sigurnog mjesta, a ako ste u zatvorenom prostoru, ostanite tamo dok podrhtavanje ne prestane i budete sigurni da je izlazak siguran.

Kako se ponašati za vrijeme potresa u kući ili zgradi? Najprije se sklonite ispod čvrstog stola ili drugog komada namještaja i ostanite tamo dok potres ne prestane. Ako u vašoj blizini nema stola, pokrijte lice i glavu rukama i čučnite u kutu zgrade. Držite se dalje od stakla, prozora, vanjskih vrata i zidova i svega što bi moglo pasti. Ostanite u krevetu ako ste tamo kad potres udari. Držite se i zaštitite glavu jastukom, osim ako niste ispod teškog rasvjetnog tijela koje bi moglo pasti. U tom slučaju, pomaknite se na najbliže sigurno mjesto.

Kako se ponašati za vrijeme potresa na otvorenom? Kad se nađete na otvorenom, ostanite tamo dok podrhtavanje ne prestane. Najveća opasnost postoji neposredno izvan zgrada, na izlazima i uz vanjske zidove. Stoga se udaljite od zgrada kako biste izbjegli krhotina betona i stakla koji padaju sa zgrada.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.