Cvjećarstvo

Kako se brinuti o bugenviliji zimi?

Jeste li znali da bugenvilija može preživjeti i zimi? Saznajte kako voditi brigu o bugenviliji zimi kako bi ona procvala u proljeće.

bugenvilija.jpg
Foto: Pixabay

U toplim krajevima bugenvilija cvate gotovo cijele godine i uspijeva na otvorenom. Ipak, vrtlari u hladnijim krajevima imat će nešto više posla kako bi ovu biljku održali živom tijekom zime. Ove biljke će se smrznuti na tlu kada temperature padnu ispod ništice, ali pod uvjetom da ne postane hladnije, obično se vraćaju odmah kada nastupi toplije vrijeme. Dobra zimska njega bugenvilije može osigurati zdravu biljku koja će proizvesti obilne količine jarko obojenih cvjetnih listova. No, kako se brinuti o bugenviliji zimi?

Bugenvilija je otporna na temperature iznad 0°C. Može izdržati lagano smrzavanje, ali duboko smrzavanje uništit će korijenje. U područjima ispod 0°C, bugenvilije bi se zimi trebale držati u posudama i preseliti u zatvorene prostore. To zahtijeva posebnu zimsku njegu bugenvilije. Zimska njega bugenvilije u toplim krajevima sastoji se od osiguravanja prosječne vlage biljci. U stanju mirovanja, biljka lijepo reagira na orezivanje i nagrađuje vas gušćim rastom i šarenim cvjetovima.

Za prezimljavanje bugenvilije u zatvorenom prostoru potrebno je malo više planiranja. Spremnik bi trebao biti nekoliko 5 cm veći u promjeru od korijena bugenvilije. Biljke u kontejnerima s ograničenim korijenom imaju koristi od bogatog tla koje će zadržati nešto vlage. Možda će biti potrebno orezati biljku ako je snažno rasla, samo radi lakšeg rukovanja. Kad lišće počne dobivati smeđu boju, uklonite ga kako biste biljci pomogli u očuvanju vlage. Prezimljavanje bugenvilije također uključuje navodnjavanje i suspenziju gnojiva. Ukoliko pratite ove trikove za brigu o bugenviliji zimi, vaša bugenvilija će vas nagraditi u proljeće.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.