Cvjećarstvo

Praktični savjeti kako održavati ciklamu

Tražite način za osvježavanje svoje sobe? Dodavanje ciklame u sobu je savršen način za to. Saznajte kako održavati ciklamu.

ciklama.jpg
Foto: Pixabay

Ciklama je zimzelena biljka koja se često uzgaja kao sobna biljka. Imaju lijepo obojene, šarene cvjetove koji su vrlo popularni za dekoraciju tijekom zime. Ova biljka može se lako uzgajati u posudama ili u vrtu, ovisno o klimatskim uvjetima. No, kako održavati ciklamu?

Održavanje ciklame je relativno jednostavno. Najvažniji korak u njezi ciklame je redovito zalijevanje. Ciklame ne vole previše vlage, stoga ih treba zalijevati samo kada se zemlja u posudi osuši do kraja. Preporučuje se zalijevanje na tanjurić kako bi se spriječilo stvaranje viška vode. Također je važno izbjegavati zalijevanje lišća i cvjetova kako bi se spriječila trulež.

Osim zalijevanja, za pravilno održavanje ciklame potrebna je prava temperatura i svjetlo. Ciklama preferira umjereno svjetlo, ali izbjegavajte direktno sunčevo svjetlo koje može oštetiti lišće. Idealna temperatura za ciklame je između 15-20°C. Izlaganje ciklame temperaturama ispod 10°C može dovesti do propadanja biljke. Ovo je sve što trebate znati o održavanju ciklame.