Praktični savjeti

Kako odbiti PDV iz cijene? Kako izračunati PDV iz cijene?

Kako odbiti PDV iz cijene? Tko sve smije odbiti PDV iz cijene? Provjerite kako odbiti PDV iz cijene i tko to može napraviti.

kalkulator.jpg
Foto: Pixabay

PDV (porez na dodanu vrijednost) je vrsta poreza koji se primjenjuje na većinu proizvoda i usluga u mnogim zemljama širom svijeta. Ovaj porez se dodaje na svaki korak proizvodnje ili distribucije robe i usluga, a konačni trošak prenosi se na krajnjeg kupca. Međutim, u nekim slučajevima, moguće je odbiti PDV iz cijene.

Prvo, važno je napomenuti da ne možete odbiti PDV iz cijene ukoliko niste registrirani kao porezni obveznik. Ako ste porezni obveznik, obično imate pravo na odbitak PDV-a koji ste platili na robu i usluge koje ste kupili za svoje poslovanje. Ovo se naziva ulazni PDV. Pa evo kako dobiti PDV iz cijene. Ovdje se nalazi formula kako odbiti PDV od 25% iz cijene:

Ukupan iznos x 0.75 = cijena bez PDV-a.

Uz ovu formulu sigurno ćete znati kako odbiti PDV iz cijene. Ukoliko ste u situaciji u kojoj ste registrirani kao porezni obveznik i vaša kupnja spada u kategoriju proizvoda ili usluga koje su oslobođene PDV-a, možete zatražiti od dobavljača da izda račun bez PDV-a ili sa iznosom PDV-a koji se može odbiti.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.