Zdrava prehrana

Kako jesti datulje?

Ako vam trebaju neke nove ideje kako jesti datulje, inspiraciju potražite u nastavku

dates-3341104_1920.jpg
Foto: Pixabay

Datulje su plod datuljine palme, a najčešće se konzumiraju svježe, polusuhe ili sušene. Datulje su postale iznimno popularne zbog pozitivnog nutritivnog sastava jer su bogate ugljikohidratima, vlaknima, cinkom, magnezijem, željezom, vitaminom A, selenom, antioksidansima i ostalim blagotvornim elementima. Mnoge pak zanima kako jesti datulje i koji načini konzumacije postoje, a mi u nastavku donosimo nekoliko prijedloga koji će zasigurno obogatiti vaše obroke.

Image

Kako jesti datulje?
Ako tražite najjednostavniji način kako jesti datulje, uvijek ih možete konzumirati same. No, za neku atraktivniju kombinaciju, uvijek možete eksperimentirati s drugim namirnicama. Imajte na umu da datulje možete kombinirati s namirnicama koje su bogate proteinima i mastima te tako doprinijeti osjećaju sitosti, a iz tog razloga mogu biti savršena dopuna vašem ručku ili doručku.

Datulje u trgovinama možete pronaći sušene ili svježe. Svježe su datulje sočnije, no obje varijante možete konzumirati kao međuobrok ili koristiti u pripremi složenijih jela. Jedan od nama poznatijih načina korištenja datulja je u receptima za smoothieje. Datulje napitcima daju slatkoću bez rafiniranog šećera dodavanja šećera. Ako za smoothie koristite suhe datulje, prije pripreme napitka namočite ih u vodi preko noći te sljedeći dan iskoristite za pripremi hranjivog napitka. Datulje možete koristiti i u salatama, uz napomenu da po osobi koristite 1-2 datulje. Iako je mnogima ideja korištenja slatkih namirnica u salati neobična, datulje daju slatkoću i izvrsno se slažu s bučinim i maslinovim uljem te acetom balsamicom.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.