Uradi sam

Kako dobiti plavu boju? Od kojih boja nastaje plava boja?

Želite se okušati u slikarstvu? Tehnika miješanja boje i dobivanja potpuno druge je nešto što morate savladati. Saznajte kako dobiti plavu boju miješanjem drugih boja.

boje.png
Foto: Pixabay

Miješanje boja je proces kombiniranja dvije ili više boja kako bi se stvorila nova boja. Ovo je posebno korisno kada želite stvoriti određenu nijansu boje kako bi vaša slika bila što urednija i ljepša. No, kako dobiti plavu boju?

Plava boja se ne može dobiti miješanjem dviju osnovnih boja, žute i crvene, kako se to često vjeruje. Umjesto toga, plavu boju možete dobiti miješanjem obične plave i žute boje. Ova tehnika miješanja boja omogućava stvaranje različitih nijansi plave boje, od svjetlih do tamnih.

Ako želite svjetliju nijansu plave boje, dodajte više žute boje u mješavinu. Ako želite tamniju nijansu plave boje, dodajte više plave boje. Korištenjem četkice ili palete, možete miješati žutu i plavu boju dok ne dobijete željenu nijansu plave. Važno je zapamtiti da se boje ne mogu u potpunosti ukloniti pa se savjetuje stvaranje više nego što vam je potrebno, kako bi imali prostora za korekciju ako je potrebno.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.