Tehnologija

Što je procesor? Koje su osnovne vrste procesora?

Kupujete novi procesor za svoje računalo? Potrebno je znati koje vrste procesora postoje kako biste znali koja vrsta procesora najviše odgovara vašim potrebama.

procesor.jpg
Foto: Pixabay

Procesor je centralna jedinica računala koja izvršava matematičke i logičke operacije, kontrolira rad svih ostalih dijelova računala te omogućuje izvršavanje aplikacija i procesa. Postoje različite vrste procesora, a najčešće kategorizacije uključuju arhitekturu, broj jezgri, brzinu i potrošnju energije.

Vrste procesora prema arhitekturi podijeljeni su na 32-bitne ili 64-bitne, a to ovisi o tome koliko podataka procesor može obraditi u jednom ciklusu. Procesori s više jezgri omogućuju istovremeno izvršavanje više zadataka, što ih čini idealnim za multitasking. Brzina procesora mjeri se u gigahercima (GHz) i označava koliko puta procesor može izvršiti ciklus u sekundi. Potrošnja energije procesora određuje koliko je energetski učinkovit procesor, što može biti važno za prijenosna računala i druge uređaje koji imaju ograničenja snage.

Među popularnim vrstama procesora nalaze se Intel i AMD procesori, a unutar svake od tih kategorija postoji mnogo različitih modela koji se razlikuju po svojstvima i performansama. Važno je odabrati vrstu procesora koji je kompatibilan s drugim komponentama računala i koji će biti dovoljno moćan za vaše potrebe, bilo da se radi o svakodnevnom korištenju ili igranju računalnih igara.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.