Tehnologija

Koje su glavne vrste mrežnih kartica?

Mrežna kartica sastavni je dio svakog računala. Koje su glavne vrste mrežnih kartica?

mrežna-kartica.jpg
Foto: Pixabay

Mrežna kartica je hardverska jedinica koja je ugrađena u računalo opremljeno utorom te povezuje računalo s računalnom mrežom za komunikaciju s drugim uređajima putem sabirnica. Postoji mnogo sinonima za karticu mrežnog sučelja kao što su mrežni adapter, kartica lokalne mreže ili kartica fizičkog mrežnog sučelja. Mrežna kartica podržava gotovo sve standardne sabirnice za prijenos podataka između računala ili uređaja. No, koje su vrste mrežnih kartica?

Postoje dvije vrste mrežnih kartica, a to su Ethernet mreža kartica i bežična mrežna kartica. Ethernet mrežna kartica je utor za kabel gdje moramo uključiti jedan kraj ethernet kabela u utore na računalu, a drugi kraj kabela je uključen u modem.

Bežične mrežne kartice su druga vrsta mrežnih kartica. One se sastoje od male antene integrirane u karticu gdje se bežično uspostavlja komunikacija između različitih uređaja pomoću rutera i raznih mrežnih protokola. Jedan primjer bežične mrežne kartice je optičko podatkovno digitalno sučelje FDDI. Važno je znati što je mrežna kartica kako bi znali na koji način funkcionira računalo.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.