Tehnologija

Kako se koriste tipke za kopiranje na tipkovnici?

Tražite brži način za pisanje i snalaženje u aplikacijama za uređenje teksta? Tipke za kopiranje na tipkovnici su prava stvar za to. Kako se koriste tipke za kopiranje na tipkovnici?

tipke-na-tipkovnici.jpg
Foto: Pixabay

Umaraju vas klikovi mišem za jednostavne naredbe kao što su izrezivanje, kopiranje i lijepljenje? Srećom, postoje tipke za kopiranje na tipkovnici koje olakšavaju i ubrzavaju ovaj posao. Ako ne koristite ove tipke za kopiranje na tipkovnici, propuštate jednostavan način za uštedu vremena i truda.

Tipke za kopiranje teksta na tipkovnici su ctrl, X, C i V. Same po sebi, ove tipkovnice nemaju posebnu funkciju osim ispisa slova. Međutim, kombinacijom tipke ctrl sa nekom od ovih tipki za kopiranje, otkrivate nove mogućnosti.

Kombinacija tipki ctrl i X reže tekst. Kada režete tekst pomoću, uklanjate ga s ciljanog mjesta dok ga šaljete u međuspremnik u memoriji sustava. Kombinacijom tipki ctrl i V lijepite stvari iz međuspremnika na željeno mjesto. Kombinacija tipki ctrl i C radi slično kao ctrl i X, samo što ne uklanja tekst već ga jednostavno kopira u međuspremnik. Ako su dobro uvježbane, ove tipke za kopiranje na tipkovnici mogu uštediti mnogo vremena.