Tehnologija

Stropni ventilator ili klima - što kupiti?

Želite rashladiti stan u vrućim ljetnim danima, no ne možete se odlučiti između stropnog ventilatora i klime? Stropni ventilator ili klima - što kupiti?

stropni-ventilator.jpg
Foto: Pixabay

Postoje brojni načini postizanja hladnijeg prostora, a najistaknutiji su stropni ventilatori i klima uređaji. Oba uređaja za hlađenje su široko rasprostranjena među vlasnicima kuća, no i dalje se postavlja pitanje što je efikasnije i jeftinije, stropni ventilator ili klima.

Glavni čimbenik koji utječe na to što je efikasnije, stropni ventilator ili klima je cijena. Postoje dvije vrste ventilatora, a to su AC i DC. AC ventilator radi na struju izravno iz utičnice u vašem domu, a to je izmjenična struja od 110 volti. S druge strane, DC ventilatori pretvaraju izmjeničnu struju u istosmjernu i na taj način funkcioniraju. Noviji DC ventilatori troše dvije trećine manje energije od usporedivih AC ventilatora.  Klima uređaji su, s druge strane, veliki izvor potrošnje energije.

No, što odabrati, stropni ventilator ili klima uređaj? Stropni ventilatori imaju nižu početnu cijenu, a također su jeftiniji za rad. Osim toga, obično nemaju ni male operativne troškove i rade dugo. Klima uređaj je gotovo uvijek bolji izbor ako treba rashladiti veliki prostor, posebno u slučajevima visoke temperature i vlage. Stoga odgovor na pitanje što je efikasnije, stropni ventilator ili klima, ovisi o tome za što ćete koristiti uređaj.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.