Tehnologija

Što je sigurnosna kopija datoteke - backup?

Što je sigurnosna kopija datoteke - backup? Što sve treba znati o sigurnosnoj kopiji datoteke, odnosno backupu?

sigurnosna-kopija.jpg
Foto: Pixabay

Sigurnosna kopija, odnosno backup, je kopija važnih podataka koja je pohranjena na alternativnoj lokaciji, tako da se može vratiti ako se izbriše ili se ošteti. Podatke treba sigurnosno kopirati u intervalima određenim prema tome koliko se često podaci mijenjaju, koliko su vrijedni i koliko je vremena potrebno za izradu sigurnosne kopije.

Na primjer, tvrtka s podacima o klijentima koji se često mijenjaju može izraditi sigurnosnu kopiju datoteke, odnosno backup podataka svakih nekoliko sati. Čak i osjetljiviji podaci kao što su bankovni zapisi mogu biti pohranjeni na redundantnim pogonima koji pomažu u zaštiti podataka čak i ako pogon otkaže.

Kada znate što je sigurnosna kopija datoteke ili backup, potrebno je znati zašto je backup važan. Računalo može prestati raditi u bilo kojem trenutku, a podaci na tvrdom disku mogu se oštetiti ili izgubiti ako tvrdi disk pokvari. Kada računalo prestane raditi, podaci na računalu mogu biti izgubljeni. Treba napraviti sigurnosnu kopiju, odnosno backup svih važnih datoteka kako biste spriječili gubitak podataka i osigurali da ih možete oporaviti ako je potrebno.