Tehnologija

Što je podcast? Koje su osnovne karakteristike podcasta?

Podcasti su doživjeli procvat popularnosti u posljednjem desetljeću, ali postoje mnogo dulje od toga. No, što je podcast i zašto je toliko popularan?

podcast.jpg
Foto: Pixabay

Podcast se možda čini kao čudan naziv, ali zapravo je vrlo jednostavan koncept. Podcast je jednostavno audio program, kao što je talk show, no bez slike, odnosno samo sa zvukom. Ideja je vrlo slična radio emisijama, ali s jednom bitnom razlikom. Podcaste je moguće slušati na zahtjev. Emisija se snima i potom učitava na uslugu hostinga. Zatim možete slušati emisiju na svom telefonu ili računalu kad god poželite.

Kada znate što je podcast, važno je znati gdje možete slušati podcast. Budući da se većina podcastova besplatno prenosi na razne aplikacije, možete ih slušati u bilo kojoj aplikaciji koja može čitati podcast datoteke. Sve što trebate je poveznica na podcasta. To podcaste čini mnogo pristupačnijim od usluga strujanja glazbe i videa.

No, o čemu se priča na podcastu? Prosječni podcast ima nekoliko voditelja koji govore o nekoj temi. Epizode obično traju oko 30-60 minuta, objavljuju se po tjednom rasporedu. Teme podcasta mogu varirati od ponovnog gledanja starih TV emisija, rekapituliranja utakmica sportskog tima, politike, videoigara, tehnologije i gotovo svega što možete zamisliti.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.