Tehnologija

Kratki vodič za trajno brisanje podataka s hard diska

Želite prije prodaje hard diska trajno obrisati sve podatke s njega? Vrlo jednostavna metoda za trajno brisanje podataka s hard diska.

kompjuter.jpg
Foto: Pixabay

Trajno brisanje podataka s hard diska je proces kojim se osigurava da se podaci na disku ne mogu vratiti nakon što su izbrisani. Ovaj proces je vrlo važan jer se mnogi osjetljivi podaci, poput financijskih podataka, poslovnih tajni ili osobnih informacija, mogu naći na tvrdom disku računala.

Postoje mnoge metode brisanja podataka s hard diska, ali neke od njih nisu dovoljno sigurne i neće potpuno ukloniti sve tragove podataka. Na primjer, brisanje datoteke ili mapu samo ih sakriva, ali podaci ostaju na disku i mogu biti obnovljeni pomoću specijaliziranih alata za oporavak podataka.

Jedna od sigurnijih metoda je upotreba alata za trajno brisanje podataka poput "Secure Erase". Ova metoda briše podatke s diska u više faza, uključujući pregrijavanje tvrdog diska, čime se osigurava da su svi podaci nepovratno izbrisani. Međutim, ova metoda nije dostupna na svim uređajima i može biti složena za korištenje.

Važno je napomenuti da se podaci na tvrdom disku mogu vratiti čak i nakon trajnog brisanja ako je disk oštećen ili ako postoje drugi sigurnosni propusti na računalu. Stoga je važno provoditi redovito sigurnosno ažuriranje softvera i antivirusnih programa, kao i koristiti šifriranje podataka i sigurnu lozinku za pristup računalu.