Društvene mreže

Koliko je Viber siguran? Kako se zaštititi na Viberu?

Želite povećati privatnost i sigurnost na internetu? Za to morate koristiti sigurne aplikacije. Saznajte koliko je Viber siguran za korištenje.

mobitel.jpg
Foto: Pixabay

Svaki korisnik interneta zna da prilikom prijenosa osobnih podataka postoje sigurnosne prijetnje. Međutim, ne poduzimaju svi mjere za vlastitu zaštitu. Viber je usluga za razmjenu trenutnih poruka i glasovne te video pozive. Aplikaciju Viber možete besplatno preuzeti i uživati ​​u komunikaciji sa svim svojim prijateljima. No, koliko je Viber siguran za korištenje?

Viber koristi enkripciju koja štiti poruke od toga da ih pročita bilo tko osim vas i osobe kojoj ste poslali poruku. Poruka koja dolazi s vašeg uređaja je šifrirana prije slanja vašem kontaktu. Može se pročitati tek nakon što stigne do prijemnog uređaja. Osim toga, Viber ima značajke poput automatskog brisanja poruka i uključivanja tajnih razgovora, koje ga čine još sigurnijim.

No, kako znati koliko je Viber siguran. Da biste znali koliko je Viber siguran, morate znati kako funkcionira njegova enkripcija poruka. Enkripcija radi za tekstualne poruke, fotografije i videozapise, grupne razgovore i glasovne te video pozive. Ova enkripcija znači da se prilikom prijenosa informacija koristi tajni ključ. Poruke dolaze na Viberov poslužitelj kao šifrirani tekst pa ih nitko ne može pročitati. Oni će se dešifrirati tek kada dođu do uređaja primatelja. Upravo ova enkripcija potvrđuje da je Viber siguran za korištenje.