Tehnologija

Koja je osnovna razlika između LED i LCD televizora?

Ukoliko kupujete novi televizor sigurno želite znati koja je razlika između LED i LCD televizora. Koja je osnovna razlika između LED i LCD televizora?

tv.jpg
Foto: Pixabay

LED i LCD televizori su vrlo popularni televizori u današnje vrijeme, no često se ljudi pitaju koja je razlika između njih. Danas saznajte koja je razlika između LED i LCD televizora.

LCD (Liquid Crystal Display) televizor koristi tekuće kristale kako bi prikazao sliku. Tekući kristali osvjetljavaju se pozadinskim osvjetljenjem koje može biti fluorescentno ili LED osvjetljenje.

S druge strane, LED (Light Emitting Diode) televizori koriste LED osvjetljenje za prikazivanje slike. Postoje dvije vrste LED televizora - Edge-lit LED i Full-Array LED. Edge-lit LED televizori koriste LED trake postavljene uz rubove ekrana, dok Full-Array LED televizori koriste LED diode postavljene iza ekrana.

Ovo znači da LED televizori imaju bolju reprodukciju boja, veću razinu kontrasta, veću svjetlinu i manju potrošnju energije u odnosu na LCD televizore. Osim toga, LED televizori su tanji i imaju moderniji izgled u usporedbi s LCD televizorima. Sada je razlika između LED i LCD televizora je jasna. Nadamo se da smo vam barem malo olakšali izbor.