Tehnologija

Koja je osnovna razlika između ChatGPT i Chatbot?

ChatGPT i Chatbot nisu jedno te isto i postoji značajna razlika između njih. Koja je osnovna razlika između ChatGPT i Chatbot?

mobitel.jpg
Foto: Pixabay

ChatGPT je naziv za jedan od mnogih jezičnih modela stvorenih pomoću umjetne inteligencije koji se koriste za generiranje teksta i razgovor s ljudima, a koji je stvorila tvrtka OpenAI. Ovaj jezični model koristi duboko učenje kako bi mogao razumjeti i generirati prirodni jezik te odgovarati na pitanja i zadatke koji su mu postavljeni.

S druge strane, chatbot je softverski program koji se koristi za automatizaciju razgovora s korisnicima putem interneta, mobilnih aplikacija ili drugih komunikacijskih kanala. Chatboti se najčešće koriste u poslovnim svrhama kako bi se pružio brzi i učinkoviti odgovor korisnicima na njihova pitanja ili zahtjeve, bez potrebe za ljudskim posredovanjem.

Iako su oba pojma povezana s automatizacijom razgovora, ChatGPT se razlikuje od chatbota po tome što ChatGPT ne koristi programirane skupove pravila kako bi generirao odgovore na pitanja, već koristi umjetnu inteligenciju i duboko učenje kako bi sam naučio kako odgovoriti na različite upite. To znači da ChatGPT može generirati vrlo prirodan i ljudski sličan tekst koji je vrlo blizu stvarnog ljudskog odgovora, dok chatboti uglavnom koriste unaprijed definirane obrasce odgovora koji su programirani u njihov softver. To su glavne razlike između chatgpt i chatbota.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.