Jednostavno rješenje za zaštitu podataka

Kako zaključati USB flash pogon?

Vaš USB pogon vjerojatno ima slučajne bitove podataka, ali može sadržavati podatke koji se koriste za ugrožavanje vašeg identiteta.

pexels-cottonbro-5474288.jpg

Bljeskalice, pogonski uređaji, USB stickovi, kako god ih želite nazvati, oni su više od pribora za privjeske; mogu se koristiti za prijenos osnovnih informacija koje ne biste željeli stavljati na mrežu.

Ali postoji jedan problem koji muči većinu fizičkih medija. Ako izgubite CD, vanjski tvrdi disk ili USB pogon, svatko tko ga pronađe može dobiti pristup onome što je unutra.

No, baš kao što zaštitite svoj pametni telefon lozinkom, i vi to možete učiniti s USB pogonom. Možete šifrirati cijeli pogon, štiteći ga od ljudi koji nemaju lozinku (tj. svih osim vas).

Postupak je zapravo vrlo jednostavan. Ako ste na Macu, provjerite je li vaš USB pogon formatiran s Mac OS Extended datotečnim sustavom, čineći ga potpuno kompatibilnim s OS X-ovim šifriranjem. Zatim možete desnom tipkom miša kliknuti USB pogon i šifrirati ga. Unesite lozinku i gotovi ste.

Također ga možete dešifrirati istim postupkom ako vam ikad zatreba novi pogon ili ga želite dati nekome drugome.

Ako koristite Windows, za šifriranje USB pogona možete koristiti program poput TrueCrypt. Postupak je malo složeniji, ali trebao bi donijeti iste rezultate. Na kraju, vaši će podaci biti sigurniji nego ikad i možete se dobro odmoriti ako ste svoj pogon izgubili s osjetljivim informacijama. Ali sljedeći put, samo ga spremite u oblak. Flash pogoni su tako prošlo desetljeće.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.