Tehnologija

Kako se koristi i čemu služi tipka shift?

Zbunjuju vas tipke na tipkovnici? Ne znate čemu služi tipka shift? Tipka shift ima važnu funkciju kada je u pitanju tipkanje po tipkovnici, a donosimo čemu služi tipka shift.

tipke-na-tipkovnici.jpg
Foto: Pixabay

Na većini tipkovnica, tipka shift je druga najveća tipka. Nalazi se na lijevoj i desnoj strani tipkovnice. Na lijevoj strani, shift je ispod tipke caps lock i iznad tipke ctrl. Na desnoj strani, tipka shift nalazi se ispod tipke enter i iznad tipke ctrl. Na tipki shift se često nalazi strelica usmjerena prema gore. No, čemu služi tipka shift?

Tipka shift je vrlo važna tipka za modifikaciju tipkovnice koja korisnicima omogućuje upisivanje jednog velikog slova i promjenu gornjih brojčanih tipki u simbol. Na primjer, pritiskom i držanjem shift tipke dok pritisnete slovoa a, generira se veliko "A", a pritiskom na shift i broj 1 stvara se uskličnik. Sada kada znate čemu služi tipka shift, potrebno je naučiti kako se ona koristi.

Da biste koristili tipku shift, pritisnite i držite tipku shift i pritisnite drugu tipku na tipkovnici, ovisno o tome što želite. Ako želite ispisati veliko slovo „A“, tada pritisnite slovo A dok držite tipku shift, a ako želite upisati uskličnik, pritisnite broj jedan dok držite tipku shift.