Tehnologija

Kako se koristi i čemu služi tipka delete?

Zanima vas čemu služi tipka delete i kako se pravilno koristi tipka delete? Saznajte čemu služi tipka delete.

tipkovnica.jpg
Foto: Pixabay

Riječ delete na engleskom jeziku znači izbriši, pa stoga tipka delete služi uglavnom za brisanje. Delete je tipka za brisanje na tipkovnici. Tipka delete se ponekad koristi u kombinaciji s drugim tipkama za izvođenje određenih radnji na računalu, također poznatih kao tipke prečaca. Na primjer, Ctrl+ Alt+Delete otvara upravljač programa.

Kada znate čemu služi tipka delete, potrebno je znati gdje se tipka delete nalazi. Standardna tipkovnica najčešće ima dvije tipke delete. Obje tipke nalaze se na desnoj strani tipkovnice, jedna je desno od strelica dok je druga iznad strelica. Kada se nalazite u nekom tekstualnom polju ili programu za uređivanje teksta, tada tipka delete briše slovo ispred kursora.

Osim toga, tipka delete ima veliku funkciju u samom operacijskom sustavu. Naime, tipka delete služi za brisanje datoteke iz neko direktorija. Primjerice, ako želite obrisati određenu sliku u direktoriju slika, tada dotaknete željenu sliku i pritisnete tipku delete. Tada će se slika izbrisati s račuala.