Informatika

Kako konvertirati jedan terabajt u megabajt?

Trebate konvertirati jedan terabajt u megabajt a ne znate kako? Donosimo jednostavan način za pretvaranje 1 terabajta u megabajt.

informatika.jpg
Foto: Pixabay

Terabajt je jedinica digitalnih podataka koja iznosi oko 1 trilijun bajtova. U decimalnom zapisu, terabajt je točno 1 trilijun bajtova. Terabajt se obično koristi kao mjera za kapacitet pohrane ili količinu pohranjenih podataka. Prefiks tera izveden je iz grčke riječi za čudovište.

Megabajt je mjerna jedinica podataka koja se primjenjuje na digitalno računalo ili pohranu medija. Jedan megabajt jednak je jednom milijunu bitova. Međunarodni sustav jedinica definira mega prefiks kao množitelj milijun 1.000.000 bitova. No, kako se pretvara jedan terabajt u megabajt?

U svijetu informacijske tehnologije, sve mjerne jedinice su logički i jednostavno raspoređene radi lakše konverzije mjernih jedinica. Stoga je 1000 bajtova jednako jednom megabajtu, 1000 megabajta je jednako jednom gigabajtu, a 1000 gigabajta je jednako jednom terabajtu. No, kako pretvoriti 1 terabajt u megabajte? S obzirom da je jedan gigabajt 1000 megabajta, a jedan terabajt 1000 gigabajta, tada je jedan terabajt jedna milijun megabajta, odnosno 1000 puta 1000.