Sve vrste brašna dobivene su mljevenjem pšenice i bogati su vitaminima i mineralima. No, kada koristiti oštro brašno? Oštro brašno se koristi za pecivo, biskvite, okruglice, prhke kolače i njoke. Oštro brašno je također bolje i za zgušnjavanje variva i umaka.
Iako su za većinu recepata jasno definirana pravila korištenja vrste brašna, kod pripremanja palačinki velika dilema se javlja kod korištenja brašna. Vjerojatno ne postoji pravilno brašno za pripremu palačinki, te uvijek možete sami eksperimentirati.
No, kada pripremim recept sa oštrim brašnom iako je trebalo koristiti glatko, hoće li recept valjati? Najčešći problemi prilikom korištenja pogrešne vrste brašna je pregusta ili prerijetka hrana. Međutim, ako niste sigurni koje brašno upotrijebiti, najbolje je pomiješati jednake dijelove glatkog i oštrog brašna kako biste bili sigurni da će vaš recept dobro ispasti.