
Osnovni recept za domaću pizzu s kojim ne možete pogriješiti

Svatko bi trebao znati pripremiti osnovni recept za pizzu. Najbolja stvar u vezi ovog recepta za pizzu je što je potpuno prilagodljiv, odnosno možete dodati ili ukloniti sastojke po ukusu.
Sastojci potrebni da se pripremi osnovni recept za pizzu su:
300 g oštrog brašna za kruh
1 žličica instant kvasca
1 žličica soli
1 žlica maslinovog ulja
100 ml pasirane rajčice
Šaka svježeg bosiljka
1 češanj češnjaka, zgnječen
125 g mozzarelle, narezane na ploške
Šaka ribanog parmezana
Šaka cherry rajčica, prepolovljenih
Šaka listova bosiljka
Kada želite pripremiti osnovni recept za pizzu najprije stavite brašno u veliku zdjelu, zatim umiješajte kvasac i sol. Napravite udubinu, ulijte 200 ml tople vode i maslinovo ulje i miješajte drvenom kuhačom dok ne dobijete mekano tijesto. Okrenite na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite 5 minuta dok ne postane glatko. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite sa strane. Nakon toga pomiješajte pasiranu rajčicu, bosiljak i protisnuti češnjak, pa začinite po želji. Ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi dok nastavite s oblikovanjem pizze.
Tijesto podijelite na dvije loptice. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto u velike krugove, oko 25 cm poprečno, pomoću valjka za tijesto. Tijesto mora biti vrlo tanko jer će se dizati u pećnici. Prebacite tijesto na dva pobrašnjena lima za pečenje. Zagrijte pećnicu na 220°C. Zagladite umak preko tijesta stražnjom stranom žlice. Pospite sirom i rajčicama, pokapajte maslinovim uljem i začinite. Jednu pizzu stavite u pećnicu. Pecite 8-10 minuta te izvadite i ostavite da se ohladi nekoliko minuta. Ovaj osnovni recept za pizzu je gotov i pizza je spremna za posluživanje. Dobar tek!