Kuglof je izuzetno popularan njemački klasični recelz od dizanog tijesta. Ovaj osnovni recept za kuglof pripremljen je s bademima i grožđicama, međutim možete koristiti druge orašaste plodove, ovisno o ukusu.
Sastojci potrebni da se pripremi osnovni recept za kuglof su:
- 30 grama svježeg kvasca
- 20 grama šećera
- 250 mililitara mlakog mlijeka
- 150 grama omekšalog maslaca
- 120 grama šećera
- 3 jaja
- 500 grama pšeničnog brašna
- 100 grama grožđica
- 50 grama listića badema
- Šećer u prahu
Kako biste pripremili ovaj osnovni recept za kuglof, najprije u mlako mlijeko razmrvite kvasac sa šećerom i miješati dok se ne otopi. Neka odstoji 5 minuta. U međuvremenu namastite tepsiju i posipajte dno bademovim listićima. Umutite omekšali maslac s preostalim šećerom dok ne postane pjenast, dodajte jedno po jedno jaje i dobro izmiješajte. U smjesu dodajte brašno s vodom od kvasca. Sve zajedno izmiksajte u glatko tijesto. Grožđice pospite s malo brašna i lagano ih umiješajte u tijesto. Stavite tijesto u pripremljenu posudu i ostavite da se diže na toplom mjestu 1 do 1 i pol sat, odnosno dok ne udvostruči volumen. Zagrijte pećnicu na 180°C. Pecite osnovni recept za kuglof oko 45 minuta. Nakon 45 minuta, osnovni recept za kuglof je gotov. Pustite kuglof da se ohladi i obilno pospite šećerom u prahu te poslužite. Dobar tek!