Kuharica

Kratki vodič i savjeti za kuhanje šarenog graha

Kuhanje šarenog graha ne treba biti komplicirano. Donosimo recept za kuhanje šarenog graha.

grah.jpg
Foto: Pixabay

Kuhanje šarenog graha je pravo umijeće, pratite ove korake i sigurno nećete pogriješiti.

Nakon što je čist i namočen, vaš je grah spreman za kuhanje! Lako je, samo kuhajte u puno vode. Ako imate veliku posudu za kuhanje, upotrijebite je za kuhanje šarenog graha.

Vrijeme kuhanja može jako varirati, od pola sata do više od dva sata. Čimbenici koji utječu na vrijeme kuhanja uključuju vrstu graha koji se koristi, duljinu vremena od berbe do kuhanja (“stariji” grah će trebati više vremena za kuhanje) i je li grah bio namočen.

Držite grah na laganoj vatri pazeći da ne vrije naglo, što može uzrokovati njegovo raspadanje. Grah se širi dok se namače i kuha, pa ćete možda morati dodati još vode u lonac usput.

Ne zaboravite povremeno promiješati grah kako se ne bi zalijepio za dno lonca. Ovo je također vrijeme da provjerite ima li dovoljno tekućine za kuhanje šarenog graha.

Kad grah prokuha, na površini vode stvara se sloj pjene. To ni na koji način neće utjecati na okus ili kvalitetu vašeg graha, pa ga jednostavno zanemarite. No, ako vam pjena smeta, njezino stvaranje možete smanjiti tako da u lonac kad ga stavite kuhati dodate žlicu ulja ili masti.

Luk, češnjak, začinsko bilje i začini mogu se dodati u lonac bilo kada. Okus će im biti izraženiji kada se dodaju kada su mahune skoro kuhane.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.