Prvo dizanje tijesta za kruh od oštrog brašna možete napraviti u hladnjaku preko noći. To usporava vrijeme potrebno za dizanje do udvostručenja veličine, dajući mu dublji okus. Kako se priprema kruh od oštrog brašna?
Sastojci za kruh od oštrog brašna:
- 500 g oštrog brašna, plus dodatak za posipanje
- 2 žličice soli
- vrećica kvasca
- 3 žlice maslinovog ulja
- 300 ml vode
Kako se priprema kruh od oštrog brašna?
Pomiješajte 500 g jakog bijelog brašna, 2 žličice soli i vrećicu kvasca u velikoj zdjeli. Napravite udubljenje u sredini, zatim dodajte 3 žlice maslinovog ulja i 300 ml vode i dobro promiješajte. Ako vam se tijesto čini malo kruto, dodajte još 1-2 žlice vode i dobro promiješajte.
Prebacite tijesto za kruh od oštrog brašna na lagano pobrašnjenu radnu površinu i mijesite oko 10 minuta. Nakon što je tijesto glatko, stavite ga u lagano nauljenu zdjelu i prekrijte prozirnom folijom. Ostavite da se diže 1 sat dok se ne udvostruči ili stavite u hladnjak preko noći.
Pleh obložite papirom za pečenje. Umijesite tijesto, a zatim lagano oblikujte tijesto u kuglu. Stavite ga na papir za pečenje da se diže još sat vremena dok se ne udvostruči. Zagrijte pećnicu na 220°C.
Kruh od oštrog brašna pospite s malo brašna i oštrim nožem zarežite križ dug oko 6 cm na vrhu. Pecite 25-30 minuta dok ne dobije zlatnosmeđu boju i dok štruca ne zvuči šuplje kada se udari. Ohladite kruh od oštrog brašna na rešetki.