Makovnjača ili rolada s makom je tradicionalna hrvatska slastica. Izvrsna stvar u vezi ovog recepta je što je rolada s makom fleksibilna te ne mora uvijek biti s makom. Postoje i slične slastice koje izgledaju poput makovnjače, ali su punjene orasima, raznim vrstama džema ili lješnjacima. Ne postoje ograničenja u tome koje okuse možete napraviti, stoga budite kreativni i isprobajte jedan za sebe.
Sastojci potrebni za pripremu kolača od dizanog tijesta:
- 600 g brašna
- 40 g kockice svježeg kvasca
- 100 g šećera
- 120 g maslaca, omekšalog na sobnoj temperaturi
- 250 ml mlijeka
- 2 jaja
- Sol
- 200 g maka ili drugog nadjeva po ukusu
- 70 g šećera
- 200 ml vrućeg mlijeka
- šećer u prahu
Kak obiste pripremili ovaj kolač od dizanog tijesta najprije kvasac pomiješajte s polovicom toplog mlijeka i šećerom. Ostavite tijesto da se digne. U posebnu veliku zdjelu dodajte brašno, šećer, sol, omekšali maslac i jaja. Dobro promiješajte pa dodajte ostatak toplog mlijeka i smjesu od kvasca. Mijesite tijesto rukama nekoliko minuta dok ne dobijete glatko i mekano tijesto. S obzirom da je ovo recept za kolač od dizanog tijesta, sada je potrebno ostaviti tijesto da se diže. Pokrijte tijesto ručnikom i ostavite ga na toplom mjestu sat vremena ili dok se ne udvostruči.
Razvaljajte tijesto u obliku kvadrata, otprilike 1 cm debljine. Za nadjev uzmite srednju zdjelu, te pomiješajte mak i šećer i prelijte vrućim mlijekom te dobro promiješajte. Na razvaljano tijesto ravnomjerno rasporedite nadjev od maka, a zatim tijesto zarolajte u štrucu.
Premažite roladu otopljenim maslacem i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C 40 minuta. Ohlađeni kolač od dizanog tijesta pospite šećerom u prahu i poslužite uz šalicu kave. Dobar tek.