Deserti

Ideja i recept za pripremu kolača od dizanog tijesta

Kada su u pitanju kolači od dizanog tijesta, makovnjača uvijek prva padne na pamet. Saznajte kako se priprema ovaj ukusni kolač od dizanog tijesta.

dizano-tijesto.jpg
Foto: Pixabay

Makovnjača ili rolada s makom je tradicionalna hrvatska slastica. Izvrsna stvar u vezi ovog recepta je što je rolada s makom fleksibilna te ne mora uvijek biti s makom. Postoje i slične slastice koje izgledaju poput makovnjače, ali su punjene orasima, raznim vrstama džema ili lješnjacima. Ne postoje ograničenja u tome koje okuse možete napraviti, stoga budite kreativni i isprobajte jedan za sebe.

Sastojci potrebni za pripremu kolača od dizanog tijesta:

  • 600 g brašna
  • 40 g kockice svježeg kvasca
  • 100 g šećera
  • 120 g maslaca, omekšalog na sobnoj temperaturi
  • 250 ml mlijeka
  • 2 jaja
  • Sol
  • 200 g maka ili drugog nadjeva po ukusu
  • 70 g šećera
  • 200 ml vrućeg mlijeka
  • šećer u prahu

Kak obiste pripremili ovaj kolač od dizanog tijesta najprije kvasac pomiješajte s polovicom toplog mlijeka i šećerom. Ostavite tijesto da se digne. U posebnu veliku zdjelu dodajte brašno, šećer, sol, omekšali maslac i jaja. Dobro promiješajte pa dodajte ostatak toplog mlijeka i smjesu od kvasca. Mijesite tijesto rukama nekoliko minuta dok ne dobijete glatko i mekano tijesto. S obzirom da je ovo recept za kolač od dizanog tijesta, sada je potrebno ostaviti tijesto da se diže. Pokrijte tijesto ručnikom i ostavite ga na toplom mjestu sat vremena ili dok se ne udvostruči.

Razvaljajte tijesto u obliku kvadrata, otprilike 1 cm debljine. Za nadjev uzmite srednju zdjelu, te pomiješajte mak i šećer i prelijte vrućim mlijekom te dobro promiješajte. Na razvaljano tijesto ravnomjerno rasporedite nadjev od maka, a zatim tijesto zarolajte u štrucu.

Premažite roladu otopljenim maslacem i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C 40 minuta. Ohlađeni kolač od dizanog tijesta pospite šećerom u prahu i poslužite uz šalicu kave. Dobar tek.