Ovo jelo od graha naziva se mornarski grah. Mornarski grah je zapečeni grah u jednostavnom umaku od rajčice koji ima blago pikantni okus.
Sastojci potrebni da se pripremi ovo jelo od graha su:
- 360 grama graha
- 140 grama kečapa
- 4 žlice paste od rajčice
- 2 žlice šećera
- 1/4 žličice češnjaka u prahu
- Pola žličice luka u prahu
- Pola žličice soli
- 1 žlica octa
- 300 ml pilećeg temeljca
- 1 i pol žlica kukuruznog škroba
Kako biste pripremili ovo jelo od graha iz konzerve najprije u veću zdjelu dodajte grah, prelijte vodom, više nego dvostrukom količinom i namačite na sobnoj temperaturi 8 sati te isperite grah. Dodajte grah u veliki lonac. Prekrijte grah vodom oko 5 cm iznad graha i pustite da prokuha. Pirjajte grah 1 sat bez poklopca, često miješajući. Vrijeme kuhanja ovisit će o grahu pa ga često provjeravajte jesu li mekani. Kada je grah kuha, ocijedite ga.
Sljedeće što trebate učiniti kada pripremate ovo jelo od graha je zagrijati pećnicu na 180°C. U istu tavu dodajte kečap, pastu od rajčice, šećer, češnjak u prahu, luk u prahu, sol, ocat i pileći temeljac. Umutiti sastojke da se jelo od graha sjedini. U maloj posudi pomiješajte 1 žlicu vode s kukuruznim škrobom i miješajte dok se ne otopi te umiješajte u umak. Prebacite u posudu za pečenje te stavite u pećnicu i pecite nepokriveno dok se ne zgusne, 20-25 minuta. Ovo jelo od graha je gotovo i spremno za posluživanje. Dobar tek!